Una associació envia al jutge del cas Santa Pola un informe que destaca el "domini total" de la cúpula d'ETA sobre els atemptats

En aquesta causa, l'instructor posa el focus en la responsabilitat que van tindre els sis excaps d'ETA en l'atac del 2002 i que va matar un home de 57 anys i una xiqueta de sis filla d'un agent

Guàrdies civils examinen les restes del cotxe bomba que ETA va fer esclatar a Santa Pola el 4 d'agost de 2002
Guàrdies civils examinen les restes del cotxe bomba que ETA va fer esclatar a Santa Pola el 4 d'agost del 2002 / Manuel Brusque (Efe)

L'Associació Dignitat i Justícia (DiJ) ha remés al jutge de l'Audiència Nacional que investiga l'atemptat perpetrat per ETA contra la casa caserna de Santa Pola, un informe policial del 2014 en el qual destaca el "domini total" que la cúpula de l'organització terrorista tenia de "fins a l'últim dels peons assassins" encarregats de cometre els atacs.

Va ser dissabte passat quan l'associació va remetre al titular del jutjat central d'instrucció número 6, Manuel García Castellón, un extens informe de més de 400 pàgines elaborat per la Policia Nacional el desembre del 2014. L'informe versava "sobre els objectius perseguits per la banda terrorista des de la seua constitució".

En aquest document els agents donen detalls sobre diverses contraordes dictades per la ZUBA –la cúpula de la banda– i que segons el parer de DiJ demostren "el ferri control d'ETA i on residia l'autèntic domini del fet d'assassinar o deixar d'assassinar éssers humans". "Que no era en l'home de davant que premia el gallet, sinó en l'home de darrere que dominava a qui premia el gallet", sosté l'associació.

Cal recordar que, en aquesta causa, l'instructor posa el focus en la possible responsabilitat que van tindre els sis excaps d'ETA que integraven el comité executiu de la banda en l'atac perpetrat el 4 d'agost del 2002 i que va posar fi a la vida a Santa Pola d'un home de 57 anys i d'una xiqueta de sis filla d'un agent de la Benemèrita.

Es tracta, en concret, de Juan Antonio Olarra Guridi Juanvi, Ainhoa Múgica Olga, Félix Ignacio Esparza Navarro, Mikel Albisu Mikel Antza, Ramón Sagarzazu Ramontxo, i María Soledad Iparraguirre, àlies Anboto.

Tots ells van ser imputats el mes de juliol passat per l'instructor, Manuel García Castellón, en considerar que estaven en el màxim escalafó de la banda en cometre's l'atemptat.

Dignitat i Justícia ha enviat aquest informe a l'instructor coincidint amb el que la Guàrdia Civil ha remés al magistrat. En aquest, de 312 pàgines, l'institut armat assegura que la cúpula d'ETA podia "haver evitat el desenllaç" fent valdre la "posició de comandament que ostentaven dins de l'organització terrorista i la seua àmplia capacitat d'actuació".

També et pot interessar

stats