Un corredor verd connectarà el centre de València amb els barris del sud

De manera sostenible, unirà el parc central amb el nou llit del Túria

Imatges del projecte 'Estratègia Grean Leaf'
Imatges del projecte 'Estratègia Grean Leaf' / Ajuntament de València

Ja es coneix el disseny guanyador del concurs del Corredor Verd València Sud. Es tracta d'un projecte de transformació, reurbanització i renaturalització que transformarà els barris del sud i els connectarà amb el centre de la ciutat. Segons ha explicat aquest dimarts la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, aquest concurs “marcarà la història i el futur de la nostra ciutat” perquè és el més ambiciós a la ciutat des de la recuperació del jardí del Túria.

L'objecte del concurs era seleccionar les millors idees per a ordenar i renovar els espais que s'obtindran amb el soterrament de les vies del tren de la zona sud de la ciutat i la reordenació de les zones industrials que es troben entre el Parc Central i el districte innovador de Vara de Quart. El resultat suposarà la creació d'un gran corredor verd que connectarà els barris d'Arrancapins, Russafa, Raiosa, Malilla, Creu Coberta, Sant Marcel·lí, Camí Reial, Sant Isidre i Vara de Quart.

Renaturalització, la mobilitat i sostenibilitat

El jurat ha seleccionat la proposta Estratègia Grean Leaf, que aposta per la renaturalització, la mobilitat i sostenibilitat. No només crearà zones verdes a les noves zones, sinó que proposa també “generar un espai en zig-zag que forme tascons verds que s'endinsen als barris”, especialment en la Creu Coberta i Malilla, segons ha detallat Gómez. Així mateix, el disseny presenta diversitat de paisatges que reprodueixen masses forestals, espais agrícoles, zones verdes vinculades a l'aigua i unes altres de caràcter més urbà.

Un altre aspecte que destaca en el projecte és la mobilitat sostenible, ja que, tal com ha explicat la vicealcaldessa, generarà una sèrie de vies ràpides de quatre metres d'amplària que connectaran per als vianants o mitjançant mobilitat sostenible, els barris i pobles de la zona sud amb la futura estació central “en tan sols quinze minuts”. La mobilitat es completarà amb una xarxa d'aparcabicis i connexions amb la xarxa de transport públic.

Pel que fa a la sostenibilitat, Estratègia Grean Leaf proposa adoptar criteris per a generar ecobarris amb zero emissions en l'ordenació de les zones edificables, especialment en les noves zones pròximes al Parc Central i a la Creu Coberta i Sant Marcel·lí. A més l'estratègia de zones verdes en zig-zag del corredor, aconsegueix que el màxim d'edificis i façanes confronten amb les zones verdes i servisquen com a transició entre els barris i el corredor verd.

Mapa del nou corredor verd que connectarà el Parc Central de València amb el sud de la ciutat
Mapa del nou corredor verd que connectarà el Parc Central de València amb el sud de la ciutat / Ajuntament de València

Connexió entre Sant Marcel·lí i Camí Reial

Una altra de les novetats que recull el disseny guanyador és la connexió dels barris de Sant Marcel·lí i Camí Reial —que actualment estan desconnectats— a través d'una gran zona verda amb zones per als vianants i carrils bici. Per a això el projecte suggereix prolongar el soterrament de les vies del tren fins a l'accés del tanatori municipal, i aprofitar l’espai que es genere, ha indicat la regidora. Així mateix, a Sant Isidre proposa redistribuir el trànsit de l'accés a les cotxeres de l'EMT, traslladant-lo a la zona pròxima a la V-30 i eliminar una part del talús que separa la zona nova del barri amb la part antiga, connectant així l'església amb la nova ordenació del carrer Pau.

La proposta guanyadora, que va ser licitada per un import de 155.000 euros, recomana un procés de redacció estructurat en quatre fases i una duració de deu mesos: un per a l'anàlisi, dos per al diagnòstic, cinc per al disseny col·laboratiu i dos per al tancament.

Per a concloure la presentació, Gómez ha afirmat que la proposta integra, dignifica i comunica entre si els barris del sud amb el centre de la ciutat, amb solucions i plans globals i innovadors que millorarà la vida dels veïns i veïnes. “Unes solucions que representen el model de ciutat que volem, i que ens ha fet mereixedors del títol de Capital Verda Europea 2024”, ha postil·lat.

També et pot interessar

stats