Un Consell renovat reprén el cicle polític

L'oposició acusa Puig de "fugir" del control de les Corts per segona vegada en un mes

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, durant una compareixença a les Corts
La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, durant una compareixença a les Corts / Europa Press

Una vegada remodelat el Consell, el cicle polític es reprén aquest dijous a les Corts, on Ana Barceló s'estrenarà ja com a síndica del PSPV. El secretari general dels socialistes, Ximo Puig, presidirà la reunió del grup parlamentari. Posteriorment, la que era consellera de Sanitat s’iniciarà com a síndica a les Corts. Una altra de les novetats és la incorporació de l’exconseller Vicent Marzà com a diputat de Compromís. El grup decidirà dijous en una reunió quina serà la funció de Marzà.

Al llarg del matí, el president Puig rebrà en audiència els cinc nous consellers de la Generalitat. Ho farà per aquest orde: el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España; la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno; el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez; la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró i la consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit.

L’oposició acusa Puig de “fugir” de les Corts

El president de la Generalitat, Ximo Puig, no participarà en la sessió de control en les Corts prevista per al dijous que ve, 26 de maig, perquè es trobarà de viatge institucional a Portugal. Aquesta falta ha indignat els partits de l'oposició al Botànic, que acusen el mandatari de "fugir", i apunten que és la segona vegada aquest mes que no estarà en l'hemicicle per a sotmetre's a l'escrutini del parlament autonòmic. La primera va ser el passat 5 de maig, quan el cap del Consell no hi va acudir, ja que estava a la presentació oficial de la gigafactoria de bateries elèctriques que la multinacional Volkswagen instal·larà a Sagunt.  

El PP ha elevat el to i ha acusat tot el Consell de fugir de les Corts perquè a l'absència de Puig, recorden, s'afegeix el fet que molts consellers i conselleres no acudiran tampoc aquesta setmana ni la que ve. Lamenten que no podran formular interpel·lacions als nous membres que s'hi han incorporat arran de la remodelació escomesa per Puig. "És una fugida en tota regla", ha assenyalat la síndica, María José Catalá, en declaracions als mitjans de comunicació. I remarca que les faltes registrades pel president durant el mes de maig s'han produït immediatament després que dimitira el ja exsíndic socialista Manolo Mata, que va deixar el càrrec per a centrar-se en la defensa del principal del cas Assut, i la declaració judicial del germà, Francis Puig, empresari a qui la justícia investiga per haver rebut presumptes adjudicacions irregulars de les administracions públiques. 

D'"insult a la veu fiscalitzadora de l'oposició" ha qualificat Ciutadans l'absència de Puig en les Corts. "Alguna cosa deu amagar, perquè no vol respondre", ha afirmat la diputada Mercedes Ventura en la roda de premsa posterior a la Junta de Síndiques. Un òrgan en què, per primera vegada en la història, totes les portaveus de les diferents formacions polítiques són dones després que s'hi haja sumat l'exconsellera de Sanitat Ana Barceló com a nova síndica del PSPV. 

Des de Vox parlen d'"atemptat contra la democràcia". "Ens trobem davant dels plens de la vergonya, els representants dels valencians tenim dret a controlar el president Puig i ell menysprea el parlament autonòmic, com també ho fan alguns dels consellers", ha manifestat el president de Vox a la Comunitat Valenciana, José María Llanos, qui ha tornat a reclamar eleccions anticipades al territori. 

 

També et pot interessar

stats