Un agent de l'UCO diu que Rus va avisar Benavent que l'investigaven i li va dir que se n'anara del país

Defén la cadena de custòdia dels àudios incriminatoris i allibera el pes sobre l'excap de gabinet de Rus, Emilio Llopis, després de reconéixer que no hi ha evidències contra ell fora de l'acusació de Benavent

L'agent de l'UCO encarregat de la investigació dels zombis d'Imelsa declara davant del tribunal
L'agent de l'UCO encarregat de la investigació dels 'zombis' d'Imelsa declara davant del tribunal / À Punt NTC

L'oficial de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO), que va rebre l'orde d'investigar els àudios de l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, ha declarat que a la fi del 2014 "Alfonso Rus i altres persones" van advertir el ionqui dels diners que l'investigaven i que "havia de deixar-ho tot i anar-se'n del país", com va fer. L'agent, que ha obert la ronda de declaracions dels investigadors en el juí sobre els zombis d'Imelsa i Ciegsa, ha recordat que Rus i Benavent tenien una relació estreta que havia començat a l'Ajuntament de Xàtiva (Rus era l'alcalde i Benavent regidor de Festes). D'aquella època naixen les primeres gravacions de Benavent, "que permeten conéixer la relació que els uneix" i en què "parlen de contractes a canvi d'adjudicacions". El ionqui dels diners va fer gravacions entre 2004 i 2007. La relació amb Rus, segons l'investigador, es trenca el 2015, després de la tornada a Espanya de l'exgerent d'Imelsa. Sobre aquelles gravacions, ha recordat, Benavent no va posar cap retret quan l'interrogaren en la fase d'instrucció.

Ha assenyalat l'agent que la majoria dels presumptes zombis, a què prengueren declaració, no va presentar proves documentals de la seua faena. Però després ha admés que l'UCO no té proves documentals del treball de cap assessor, no només dels investigats. La declaració ha sigut favorable a l'excap de gabinet de Rus, Emilio Llopis, de qui ha dit que més enllà de l'acusació de Benavent en una declaració no s'ha trobat "res expressament que el relacione amb ordes per a contractacions".

Defén la cadena de custòdia

L'agent ha defés la cadena de custòdia dels àudios, sobre la qual han tractat de crear dubtes les defenses. Ha especificat que els investigadors van treballar sempre amb còpies dels arxius que contenia la memòria USB que la llavors diputada d'EU Rosa Pérez Garijo va entregar a la Fiscalia. I que continuaren treballant amb eixa font després de comprovar que el contingut facilitat amb posterioritat per l'exsogre de Benavent, Mario López, en una altra memòria era idèntic. També va entregar l'ordinador des del qual va fer suposadament la còpia de les gravacions, en què no van veure cap arxiu rellevant. "Ell diu que entrega el dispositiu, que hi ha unes gravacions, que ell mateix fa la còpia en l'USB i manifesta que desconeix què contenen", ha explicat després de defendre que aquest material va ser registrat i precintat en els suports corresponents de custòdia.

Un informe pericial encarregat per la defensa d'Alfonso Rus conclou que el contingut de les dues memòries USB no és idèntic, perquè tenen una estructura de carpetes diferent i hi ha fitxers que estan en el primer, però no en el segon, i que l'ordinador del qual suposadament es van extraure no va contindre mai els arxius. No obstant això, tant aquest investigador com un segon agent de la Guàrdia Civil, que va fer les transcripcions, han declarat en la sessió d'aquest divendres que van comprovar que els àudios analitzats eren iguals en tots dos USB. "Són els mateixos i no els transcrivim dues vegades", ha declarat aquest segon investigador, que ha matisat que hi ha arxius inaudibles o trencats que no s'han aportat a la causa.

La sentència recent sobre Thematica Events, la primera condemna de Benavent derivada de la causa Imelsa, va avalar la coincidència entre els àudios que contenien tots dos llapis de memòria.

La directora de personal volia manipular el sistema de fitxatges

En la recta final de la jornada han declarat treballadors d'Imelsa com a testimonis. Carmen Alario, una administrativa adscrita al departament de nòmines i de fixatges, ha dit que la directora de personal, Maria Escrihuela, va consultar amb una empresa informàtica la possibilitat de manipular el sistema de fixatges. Temps després, quan es va activar un sistema de control del personal d'oficines mitjançat un registre d'empremta digital, Escrihuela va donar l'orde d'excloure deliberadament els assessors: "Em van fer donar-los d'alta en el programa, però no van fitxar mai. L'ordre era que no fitxaren", ha declarat al tribunal. La treballadora també ha explicat que la directora de personal va retirar del sistema de nòmines les d'alguns alts directius d'Imelsa com Benavent, per a confeccionar-les ella.

També et pot interessar

stats