El TSJCV declara nuls uns altres dos articles del decret sobre l’ús del valencià en la Generalitat

Es tracta de l’article que defineix el valencià com a llengua destacada i el que regula la redacció de les escriptures notarials.

Amb l’anterior anul·lació dels onze articles, en serien ja quinze els afectats del decret valencià que vol regular l’ús del valencià i el castellà en l’administració
Amb l’anterior anul·lació dels onze articles, en serien ja quinze els afectats del decret valencià que vol regular l’ús del valencià i el castellà en l’administració / À Punt NTC

El Tribunal Superior de Justícia de València (TSJCV) ha declarat la nul·litat d’uns altres dos articles del Decret 61/2017 de la Generalitat, que regula l’ús del castellà i del valencià en l’administració pública autonòmica. A més, ha ratificat la nul·litat dels onze articles acordada en una primera sentència.

En concret, la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal considera contraris al dret l’article que defineix el valencià com una llengua destacada sobre el castellà (article 4) i el que regula la redacció de les escriptures notarials, que estableix que aquestes hauran de ser en valencià (article 22). 

El TSJCV estima parcialment, per tant, tres recursos interposats per l’Advocacia de l’Estat, el sindicat CSIF i l’Associació per a la Defensa del Castellà. Rebutja, per contra, anul·lar l’article 13 que estableix que els impresos i formularis han de redactar-se de forma bilingüe, havent de figurar el valencià en primer lloc i de forma destacada perquè és una mesura proporcionada i conseqüent amb l’article 6.5 de l’Estatut d’Autonomia. 

La sala no s’havia pronunciat sobre cap d’aquests preceptes en la primera sentència, perquè la legalitat dels mateixos no havia sigut qüestionada pels demandants, dos diputats autonòmics del Partit Popular, i solament es pronuncien sobre els preceptes impugnats i sobre les normes que, segons els recurrents, aquests preceptes podrien vulnerar.

L’ús del valencià, lluny de la normalitat, segons l’AVL 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha mostrat en un comunicat la seua preocupació davant la sentència. Segons l’entitat, “la situació social del valencià i l’ús que se’n fa en els àmbits administratius i judicials està encara ben lluny de la plena normalitat”, i és per això que ofereix la seua col·laboració al govern de la Generalitat per a facilitar-li “els informes i dictàmens que calga per a defensar la naturalesa del valencià i la necessitat de promoure’n l’ús efectiu en els àmbits oficials”.

Des de la Generalitat, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha reiterat la intenció del Consell de recórrer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, i ha acusat el Partit Popular de ser profundament irresponsable, i molt poc democràtic, per voler convertir la sort de tindre dues llengües a la Comunitat Valenciana en una confrontació i en un conflicte. 

El president del grup popular en les Corts, Jorge Bellver, ha criticat el que consideren una insubmissió judicial per part del Consell, a qui han recordat que les decisions dels tribunals han d’acatar-se i complir-se.

Amb l’anul·lació dels onze articles, anunciada el passat dimecres 18 de juliol, en serien ja quinze els articles afectats del decret valencià que vol regular l’ús del valencià i el castellà en l’administració.

També et pot interessar

stats