Treball i agents socials tanquen un acord contra la discriminació LGTBI en empreses

Serà obligatori crear un protocol contra l'assetjament i la violència i s'inclourà formació per a la igualtat i no discriminació

Yolanda Díaz, en una roda de premsa del Consell de Ministres (arxiu)
Yolanda Díaz, en una roda de premsa del Consell de Ministres (arxiu) / Europa Press

El Ministeri de Treball ha tancat este dilluns un acord amb patronal i sindicats contra la discriminació de les persones LGTBI a les empreses. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat que Espanya serà el primer país amb una norma com esta.

Una vegada entre en vigor, les empreses de més de cinquanta treballadors estaran obligades a tindre mesures per a garantir la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI. A les empreses amb convenis en vigor, s'haurà d'obrir negociació per a incloure estes mesures. També serà obligatòria la creació d'un protocol contra l'assetjament i la violència, on s'identifiquen pràctiques preventives i mecanismes de detecció i d'actuació enfront del mateix. A banda, s'inclourà formació per a la igualtat i no discriminació.

La Inspecció de Treball vigilarà el compliment d'estes mesures, amb sancions per a les empreses que no complisquen amb la norma.

La secretària de Dones, Igualtat i Condicions de Treball de CCOO, Carolina Vidal, ha valorat l'acord que, ha dit, està quasi tancat, i ha advocat per la negociació col·lectiva com "el llit, l'instrument, l'eina més important" per a pactar estes mesures contra la LGTBI-fòbia i la discriminació en les relacions laborals.

Per part seua, el responsable confederal de l'àrea LGTBI d'UGT, Toño Abad, ha assegurat que esta mesura "canviarà la vida de moltíssimes persones", i ha destacat que es tracta d'una "mesura històrica única a Europa" que promourà específicament l'accés a l'ocupació, la promoció professional, la salut laboral, el règim disciplinari, la sanció de les conductes contràries al principi de la igualtat i altres qüestions, com l'acompanyament a persones trans en l'ocupació.

També et pot interessar

stats