La trama Koldo planejava reunir-se amb el diputat del PP Miguel Tellado i un tal "Alberto", segons les actuacions judicials

L'exassessor d'Ábalos va assegurar a un empresari de la xarxa que havia quedat amb polítics del Partit Popular per a frenar una reclamació del govern balear

Tellado (esquerra) i Feijóo, en els corredors del Congrés aquest dijous
Tellado (esquerra) i Feijóo, en els corredors del Congrés aquest dijous / Fernando Sánchez (Europa Press)

El cas Koldo, que investiga una presumpta trama de comissions il·legals en la venda de mascaretes en la pitjor onada de la pandèmia, s'embolica minut a minut i esguita cada vegada més noms. Aquest dijous han eixit a la llum nous detalls del sumari que apunten que Koldo García, l'exassessor de l'exministre socialista José Luis Ábalos considerat l'ordidor de la xarxa corrupta, va dir-li el passat 2 de desembre a un dels empresaris clau de l'entramat sospitós Juan Carlos Cueto, "que havia quedat amb Miguel Tellado i 'Alberto'" per a tractar de frenar, presumptament, una futura reclamació del govern balear contra un lot de mascaretes adquirides a l'empresa Soluciones de Gestión i que havien resultat defectuoses.

Així consta en una resolució datada el passat 7 de febrer, a la qual ha tingut accés Efe, en la qual el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno acorda prorrogar les intervencions telefòniques als investigats i que esmenta una conversa que sembla al·ludir al portaveu del PP en el Congrés. "El dia 2 de desembre de 2023 (Juan Carlos Cueto) va aconseguir contactar amb Koldo, que va informar-lo que l'acabaven de telefonar i que havia quedat amb Miguel Tellado i 'Alberto' l'endemà", indica la resolució. Aquesta és l'única referència que es fa a Tellado en el document i, per tant, no consta si finalment es va produir aquella reunió.

De fet, en conéixer aquesta informació, el portaveu i diputat popular ha negat haver-se citat mai amb cap membre de la trama. "Jo no m'he reunit mai amb cap membre de la trama", ha assegurat abans d'ironitzar que amb qui sí que té relació és amb membres de la trama en el Congrés: "Amb [Francina] Armengol en la junta de portaveus, en el ple amb Ábalos, amb Santos Cerdán... Aquesta és tota la meua relació amb els membres de la trama".

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha negat rotundament ser l''Alberto' que figura en l'acte judicial. "Evidentment no", ha tallat quan li han preguntat per aquests suposats contactes des del Senat. Igualment, ha rebutjat que hi haja hagut contactes entre el portaveu parlamentari del seu partit i la trama.

En aquella mateixa conversa en la qual s'al·ludeix a Tellado i a "Alberto", Koldo va afirmar que havia comentat aquest assumpte al "ministeri on treballava abans" i havia obtingut com a resposta que no tenia "cap recorregut jurídic". D'aquestes converses i altres anteriors, el jutge infereix que l'aleshores mà dreta d'Ábalos "havia tingut accés a les al·legacions formulades per Soluciones de Gestión a l'expedient administratiu iniciat per l'administració balear i les hauria traslladat a terceres persones perquè les revisaren".

En vista de totes aquestes revelacions, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha exigit al PP explicacions sobre la implicació de Tellado i ha suggerit que el cridaran a comparéixer en la comissió d'investigació que ha registrat el PSOE en el Congrés. La també ministra d'Hisenda ha reclamat als de Feijóo que aclarisquen si el seu diputat es va reunir amb Koldo García, què van parlar i quines negociacions va haver-hi. També reclamen que diguen qui és l'Alberto esmentat en la conversa.

També et pot interessar

stats