Torra insta Buch a investigar les càrregues policials i demana una comissió d'investigació

El president català torna a sol·licitar una reunió amb Sánchez per a demanar-li de nou l'autodeterminació

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, intervé en roda de premsa després del consell executiu
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, intervé en roda de premsa després del consell executiu / Andreu Dalmau (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha instat el conseller d'Interior, Miquel Buch, a obrir una investigació per a "depurar responsabilitats" per si hi ha hagut càrregues policials que no s'han ajustat als protocols en les protestes contra la sentència del procés, i ha demanat una comissió d'investigació al Parlament de Catalunya sobre els disturbis.

Després de la reunió del consell executiu, Torra ha afirmat que la policia catalana ha d'analitzar "totes les actuacions que no s'hagen adequat als protocols" i obrir els expedients interns que siguen necessaris per a depurar responsabilitats.

També ha reclamat als partits independentistes crear una comissió d'investigació al Parlament que estudie "amb total transparència" tots els fets ocorreguts durant la setmana passada en la qual puguen participar el Síndic de Greuges i entitats de defensa dels drets humans.

Torna a demanar reunir-se amb Sánchez

A més, el president de la Generalitat de Catalunya, ha insistit a demanar al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, una reunió i exigir-li apostar per la via del diàleg "sense condicions". Una trobada en la qual assegura que el govern català tornarà a plantejar l'autodeterminació com la seua proposta d'eixida al conflicte.

En aquest sentit, Torra ha explicat que els membres del seu govern han segellat en el consell executiu un acord amb diversos punts entre els quals "es condemna la violència en les protestes de resposta a la sentència", una de les exigències de Sánchez per a obrir-se a dialogar amb Torra. 

Torra ha recriminat a Sánchez el seu “menyspreu” després de tornar-li a telefonar sense èxit per quarta vegada. Els problemes polítics es resolen amb "democràcia i diàleg", ha dit.

Torrent, disposat a "assumir les conseqüències" de desobeir el Constitucional

Per la seua banda, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha afirmat que volen detindre els intents de censura perquè "ja n'hi ha prou d'emmordassar-nos". Torrent ha assenyalat que la decisió del Parlament de tramitar la proposta en la qual defensen que continuaran reprovant la monarquia i aprovant l'autodeterminació, "suposa defensar el dret a debatre en el parlament autonòmic". 

Per al president del Parlament de Catalunya, "és incomprensible que es parle de conseqüències penals" i ha apuntat que si hi ha conseqüències legals per la seua tramitació, les assumirà.

També et pot interessar

stats