Soler sobre la seua eixida del Consell: “Vaig veure raonable la proposta de Puig. S’ha de pensar en el Botànic III”

El ja exconseller d’Hisenda afirma que el govern espanyol retarda el nou model de finançament autonòmic perquè Montero vol assegurar-se que el Congrés aprove la reforma

L'exconseller d'Hisenda, Vicent Soler, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' aquest divendres / À Punt NTC

Encara no ha tingut temps d’assaborir el temps lliure que li queda després de deixar el càrrec de conseller d’Hisenda i afirma que durant els set anys que ha estat al capdavant de l’àrea econòmica de la Generalitat s’ha gitat “molt tranquil” i s’ha alçat diàriament en “ganes de fer coses”, però comprén la decisió de Puig de traure’l del govern valencià.

“No s’havia de pensar en un any, sinó en el Botànic III, i s’havia de preparar el govern. En aquest context vaig entendre que era raonable el que em plantejava el president Puig”, ha reconegut el ja exconseller d’Hisenda, Vicent Soler, en una entrevista en Les notícies del matí.

Deixa el càrrec sense haver aconseguit una de les seues principals reivindicacions, la d’un finançament just per a la Comunitat Valenciana, però assegura que ni el seu successor, Arcadi España, ni el govern del Botànic abandonaran aquesta reclamació al govern central.

Vicent Soler admetia que el finançament just per al nostre territori no depén del Consell i que hi ha predisposició de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per a impulsar un nou model que derive els fons a les autonomies, però atribueix a la concreció de les condicions el fet que no s’haja aprovat encara.

“He parlat molt amb la ministra i ella el que no vol es trobar-se en una frustració més quan vaja al Congrés, que no s’aprove el model que propose, perquè la modificació del finançament autonòmic s’ha de fer a través d’una llei orgànica que ha d’aprovar el Congrés”, explicava el ja exconseller d’Hisenda i un dels homes forts dels governs de Puig.

A l'abril i maig del 2020 ho vaig passar malament, veia que hi havia un mercat persa sobre productes com els respiradors

Dels set anys al capdavant de la gestió de les arques autonòmiques, Vicent Soler recorda com un dels pitjors moments els viscuts en abril i maig del 2020, quan va esclatar la pandèmia, i calia material sanitari i suportar una gran pressió hospitalària: “Ho vaig passar malament, veia que hi havia un mercat persa sobre productes com els respiradors. Tots els productes estaven a la Xina i els Estats Units s’emportaven gran part del que hi havia al mercat perquè de seguida posaven els diners, i jo mirava la caixa i veia que estava buida i necessitaves certs productes perquè la gent s’estava morint”, argumentava en referència als fons per a finançar els productes sanitaris que requeria la pandèmia.

“Vam fer bones gestions, vam poder aconseguir material, però van haver-hi uns dies i unes setmanes dures”, ha recordat l’exconseller d’Hisenda durant la seua intervenció en Les Notícies del matí.

Ara bé, Soler ha recordat l'alleujament que van suposar les bestretes del govern espanyol en aquell moment en què els govern autonòmics necessitaven més fons. “Vam convèncer Montero que la liquiditat que ens anava a arribar al juliol s’avançara i això va ser aigua de maig”, matisava.

España culminarà el nou programa de gestió comptable

Respecte al seu successor, l’exconseller de Mobilitat, ha assegurat sentit una “gran alegria” pel fet que siga Arcadi España qui ocupe el càrrec. En aquesta línia, Vicent Soler ha manifestat que li agradaria que el nou responsable d’Hisenda culminara el projecte del nou programa de gestió economicocomptable, que està previst que entre en vigor al gener, amb el nou pressupost.

Soler ha indicat que aquest sistema permetrà que hi haja “transparència absoluta de tots els expedients comptables, la traçabilitat absoluta de cada despesa i la dada única”. En aquest sentit, durant la seua intervenció en la ràdio d’À Punt ha apuntat que “hi haurà una dada única” a l’hora de comptar amb un pressupost. “Abans d’adoptar una decisió, sol haver-hi una disparitat de xifres, amb el nou sistema estarà clar”, ha afegit. 

També et pot interessar

stats