Soler defén uns pressupostos "necessaris, positius i que beneficien el conjunt de la societat"

La Generalitat presenta a les Corts els comptes per a l'any que ve amb tres dies de retard

Vicent Soler, aquest dilluns, a les Corts
Vicent Soler, aquest dilluns, a les Corts / À Punt

Els pressupostos de la Generalitat per a 2022 s'han presentat aquest dilluns a les Corts, tres dies més tard del termini establit. El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha defés el pressupost com "històric" i "el millor possible". Un "instrument", ha resumit, "per a la recuperació valenciana". Els pressupostos per a l'any que ve se situen en 27.967,5 milions d'euros, un 9,1% més que el que estava previst per a enguany. "Aquests comptes que inicien el tràmit parlamentari són necessaris, positius i beneficien el conjunt de la societat", ha resumit el conseller.

Soler ha emfatitzat que són uns pressupostos en els quals tota la societat es deu sentir reflectida i que estan elaborats pensant en "resoldre els problemes reals dels ciutadans".

El titular d'Hisenda ha destacat, durant la seua presentació, que la despesa real creix un 8,8% sobre l'any previ o que la despesa social augmenta el 2022 fins a 17.300 milions (serveis bàsics fonamentals: sanitat, educació i serveis socials). També ha recordat que la societat valenciana, com la mundial, s'enfronta a nous reptes que l'obliguen a fer canvis i aquesta necessitat està recollida en els comptes de la Generalitat. I en aquest context, el conseller ha destacat la importància dels fons europeus i ha remarcat l'esforç públic que es deu fer per gestionar-los.

Al llarg de la seua exposició pública ha anat detallant les principals partides de cada conselleria i, dins de cada departament, ha fet referència als projectes més emblemàtics. Finalment, ha deixat clar que 2022 ha de ser l'any de la plena recuperació després de la pandèmia. "I ho hem de fer junts, sense deixar ningú arrere", ha dit Soler.

Detall dels comptes
Detall dels comptes / GVA

L'oposició carrega contra els comptes

Els partits de l'oposició política s'han mostrat molt crítics en els comptes i no ha estalviat adjectius. "Ridícul, irresponsables o bomba de rellotgeria" són algunes de les qualificacions utilitzades pel PP, Ciutadans o Vox per a referir-se als pressupostos de 2022. Un dels punts dels comptes que han concitat més crítiques són els ingressos reivindicatius de 2.300 milions d'euros.

Per part del PP ha intervingut Rubén Ibáñez, que ha assegurat que els comptes són una "bomba de rellotgeria". Ibáñez ha acusat al Botànic d'incrementar el deute i el dèficit.

Per la seua banda, Antonio Woodward, de Ciutadans, ha dit que són els pressupostos del "ridícul" i ha lamentat la lluita d'egos dins del Botànic abans d'arribar a un acord. El diputat ha dit que els comptes no són seriosos i ha lamentat les dues partides fictícies per més de 2.300 milions que hi apareixen.

I la diputada de Vox, María de los Llanos Massó, ha qüestionat els comptes i ha acusat la Generalitat de ser "uns irresponsables".

Els representants dels partits que suporten el Botànic, mentrestant, s'han mostrat satisfets i han emfatitzat que les dades macroeconòmiques ja apunten a la recuperació de l'economia valenciana. El diputat del PSPV-PSOE, José Muñoz, ha reiterat la qualificació que els pressupostos que es presenten són "històrics" i "fonamentals" per l'orientació socialdemòcrata. Per la seua banda, la diputada de Compromís, Aitana Mas, ha felicitat Soler pels pressupostos i ha valorat el treball del Botànic. I el diputat d'Unides Podem, Ferran Martínez, ha valorat que el govern del Botànic aprove els pressupostos i no com fan autonomies com Madrid, i que "vetla pels interessos dels valencians".

També et pot interessar

stats