El Botànic apura el compte arrere per a l’aprovació del pressupost 2022

Els comptes públics de la Generalitat haurien d'entrar a les Corts abans de dilluns, 1 de novembre

L'hemicicle de les Corts, aquest dimecres
L'hemicicle de les Corts, aquest dimecres

Els grups del Botànic esgoten els terminis per a tancar els pressupostos de 2022. El Consell els hauria d'aprovar aquest divendres però encara queden partides per negociar. Els comptes haurien d'entrar a les Corts abans de dilluns, 1 de novembre. Plana la possibilitat d'una pròrroga del pressupostos del 2021, en el cas que no s'arribe a un acord.

En el PSPV, Compromís i Unides Podem no hi ha dubtes que el pressupost tirarà avant. En aquest sentit, el síndic socialista Manolo Mata ha dit aquest dijous a les Corts que "confia, desitja i espera" que els pressupostos arriben "abans que acabe el termini, que siguen respectuosos amb els temps de la cambra encara que arribaren el diumenge a última hora perquè els grups de l'oposició els tinguen amb els dies que sempre els han tingut i que els funcionaris d'Hisenda no patisquen més del que és necessari".

Per la seua part, el síndic de Compromís Fran Ferri ha remarcat que la comissió creada per a elaborar aquests pressupostos "està treballant intensament" i aquest treball "es veurà reflectit en uns pressupostos de la Generalitat".

"Tots confiem que passe, que arriben els pressupostos", ha assenyalat, encara que hi ha "molta labor de transcripció", per la qual cosa ha contemplat que arriben diumenge en lloc de divendres.

Per al síndic, el principal escull de la negociació és "la falta d'un finançament autonòmic i el gran deute que l'estat manté amb nosaltres". Així, ha lamentat les despeses que suposa la "Conselleria del deute", que no es poden destinar a altres partides.

Per últim la síndica d’Unides Podem, Pilar Lima ha donat per fet que "hi haurà acord per als pressupostos, lògicament". No obstant això, "al Botànic li agrada posar sempre un poc d'emoció i crear expectatives per a donar-li una mica de vida". Així, els pressupostos "estan molt vius" i "si foren part d'una formació política amb majoria absoluta seria molt avorrit".

La síndica "no creu que siga tan important" que els comptes arriben divendres o diumenge. A més, ha deixat caure que si la taxa turística no entra en aquest acord, "continuarem la festa en les Corts intentant aconseguir aquest acord".

L’oposició critica la negocació

Des de l'oposició han criticat la negociació pressupostària. De fet, la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha ironitzat amb què, igual que existeix el clàssic de futbol entre Reial Madrid i el Futbol Club Barcelona, ací tenim "el clàssic Soler-Oltra", en el qual "tots agranen cap a casa, en lloc de tindre altura de mires i fer uns pressupostos bons per a tots els valencians, sense compartiments estancs".

Per part de Vox, la síndica Ana Vega ha considerat que "això té més de teatre que una altra cosa" i ha dit que els pressupostos "arribaran in extremis" en la "nit de bruixes". "Entenem que eixiran, però no beneficiaran per a res a les famílies", ha asseverat.

Des del PP, el portaveu d'Hisenda, Rubén Ibáñez, ha criticat que al Botànic "li va molt molt bé pintar pressupostos" però ha criticat que, a finals d'agost havien executat un 26% de les inversions. "La credibilitat, més bé, és cap", ha asseverat.

També et pot interessar

stats