Simón, 13 tècnics de Sanitat i un expert extern van formar el comité assessor del govern espayol durant la desescalada

El Ministeri de Sanitat revela aquest dimarts els noms de les persones integrants d'quest grup a través del portal de Transparència.

Imatge d'arxiu d'una reunió del comité de seguiment del coronavirus
Imatge d'arxiu d'una reunió del comité de seguiment del coronavirus / Moncloa

El Ministeri de Sanitat ha fet públics els noms de les 15 persones que van formar part del comité que va assessorar el govern espanyol sobre la desescalada a les comunitats autònomes durant la primera onada de la pandèmia de Covid-19. Així consta en una resolució del portal de Transparència com a resposta a una petició del mitjà de comunicació Maldita.es.

Concretament, els experts i expertes que van formar part d’aquest comité van ser 14 tècnics del Ministeri de Sanitat: Fernando Simón, María José Sierra, Berta Suárez Rodríguez, Pello Latasa, Carmen Varela, Pilar Soler, Elena V. Martínez Sánchez, Lucía García San Miguel, Óscar Pérez Olaso, Susana Monge, Carmen Olmedo, Silvia Rivera, María C. Vázquez i Paloma González Yuste; als que cal sumar la presència d’un expert extern, el vicepresident de l’Associació Madrilenya de la Salut Pública (Amasap), Javier Segura del Pozo.

Simón, com a director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), i María José Sierra, la número dos, lideraren aquest comité. Juntament amb ells, hi ha Berta Suárez, que és cap d’àrea del CCAES; Carmen Varela és científica titular del Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE); Pilar Soler és tècnica superior de la Direcció General de Salut Pública; i Pello Latasa és l’actual director general de Salut Pública de La Rioja, però abans era tècnic del CCAES.

A més, Elena V. Martínez, Silvia Rivera i Lucía García San Miguel, són tècniques del CCAES i Paloma González n'és epidemiòloga. D’altra banda, Óscar Pérez i Susana Monge són personal mèdic adscrit a aquest organisme; Carmen Olmedo és cap de l'Àrea de Programes de Vacunació del Ministeri; i María C. Vázquez pertany a la Direcció General de Salut Pública.

En una carta publicada en la revista científica The Lancet, nou dels 15 membres del comité d’experts i expertes de la desescalada que hi van participar van assenyalar, això sí, que comptaren amb experts externs que els van assessorar a l’hora de prendre decisions estratègiques. “La col·laboració entre l’administració pública i més de 30 societats científiques s'ha dut a terme des de gener, i experts externs han assessorat en decisions estratègiques”, van afirmar. També van posar el focus en els múltiples grups de treball interterritorials.

A més, en la resolució d’aquest dimarts el Ministeri de Sanitat ha recordat que tot el treball s’ha realitzat de forma coordinada “amb les conselleries de Sanitat de cada una de les comunitats autònomes i fent una anàlisi conjunta de la situació”.

El procés de transparència del comité d’experts i expertes

El passat 30 de novembre, el Consell de Transparència i Bon Govern (CTBG) va demanar a Sanitat que, en un termini de deu dies, havia de donar a conéixer els noms que integraven el comité d’experts i expertes per considerar que no es vulnerava (com havia defés el Ministeri) el dret a la protecció de dades; al contrari, el CTBG considerava que afavoria el control de l’activitat pública per part de la ciutadania en “decisions rellevants”.

Fa una setmana, el Ministeri hi va respondre informant l’organisme sobre els experts i experts que van elaborar els informes del procés de desescalada de les comunitats autònomes. No obstant això, no ha sigut fins aquest dimarts, finalment, quan s’ha conegut la identitat de les persones que en formen.

També et pot interessar

stats