Santi Vila assenyala que el referèndum "el van sufragar mecenes catalanistes"

L'exconseller afirma que estava convençut que "no es prendria cap decisió unilateral i que es convocarien eleccions".

L'exconseller català d'Empresa, Santi Vila, en la sisena jornada del judici pel ‘procés’
L'exconseller català d'Empresa, Santi Vila, en la sisena jornada del judici pel ‘procés’ / Efe

L'exconseller català d'Empresa, Santi Vila, ha destacat sobre el finançament del referèndum de l'1-O, que la seua impressió és que s'havia finançat "a través del mecenatge o d'empresaris compromesos amb aquesta causa". Així, ho ha destacat en la sisena jornada del judici pel ‘procés’ independentista de Catalunya en el Tribunal Suprem.  Vila s'enfronta a una petició de 7 anys de presó per malversació i desobediència i és un dels tres acusats que està en llibertat provisional.

La fiscalia no l'acusa de rebel·lió, com als altres sis exmembres del govern català, perquè va dimitir dos dies abans de la DUI (Declaració unilateral d'independència) del 27 d'octubre de 2017. Santi Vila ha contestat al fiscal que va dimitir perquè "en el si del moviment sobiranista hi havia discrepàncies sobre l'1-0". Així, ha assenyalat que es "va comprometre per a evitar la suspensió de l'autogovern".

"Vam creure que el dimecres 25 d'octubre ho havíem aconseguit, i ens en vam anar a dormir amb aquella sensació de pau interior que no prendríem cap decisió unilateral. Però el clima de desconfiança era tan fort que l'endemà tot es va torçar", ha rememorat Santi Vila sobre les negociacions prèvies a la DUI del 27 d'octubre.

Santi Vila ha contestat al fiscal que després que el Parlament català va aprovar la coneguda com llei del referèndum, que va ser immediatament suspesa pel Tribunal Constitucional, ni ell ni cap dels seus companys de govern van prendre "cap decisió vinculada a aqueixa llei". Així, l'exconseller ha remarcat que va actuar "en conseqüència amb les resolucions del Tribunal Constitucional". En l'interrogatori ha assenyalat que s'aprovà la llei de referèndum per a promoure un moviment ciutadà pacífic. Un referèndum, que diu, "va mutar a una gran mobilització".

"Vist amb perspectiva, podíem haver fet tots les coses millor" 

"Vist amb perspectiva, podíem haver fet tots les coses millor", ha dit Vila a les preguntes del fiscal i de l'advocacia de l'estat. Quan acabe Santi Vila, serà el torn de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i del líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tots dos a la presó des del 16 d'octubre de 2017.

Després, serà l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, qui tancarà els interrogatoris als dotze processats en la causa. Com els "Jordis", Forcadell s'enfronta a una petició de 17 anys de presó per rebel·lió, mentre que l'Advocacia rebaixa el delicte a sedició i en demana 8.

També et pot interessar

stats