Sancions de 300 a 6.000 euros per no comunicar l’estoc de vivendes buides

La Conselleria d’Habitatge publicarà al desembre l’índex de referència de lloguer social i estudia establir beneficis fiscals per als propietaris.

El preu del lloguer creix un 2% a la Comunitat Valenciana
El preu del lloguer creix un 2% a la Comunitat Valenciana / Europa Press

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori imposarà sancions per infracció “molt greu” a les entitats bancàries i els grans propietaris –aquells que tenen més de deu habitatges– que, en el termini de sis mesos, no li comuniquen el seu estoc d’habitatges buits.   

En cas contrari s’aplicaran multes que oscil·laran entre els 600 i els 3.000 euros. I n’hi haurà més, de quantitat similar, si aquests habitatges sense ús no es posen a disposició de la ciutadania amb preus assequibles per a lloguer social.

 

És el que diu la Llei de funció social de l’habitatge, una norma publicada el 3 de febrer de 2017, i que la Generalitat té intenció d’aplicar novament, una vegada resolt el recurs davant el Tribunal Suprem que va presentar el Partit Popular i pel qual només s’han eliminat els articles relatius a l’expropiació. 

 

La publicació de la norma va posar en coneixement de la Generalitat l’existència de 7.000 habitatges buits, la majoria dels quals estan en mans de 10 entitats financeres, però el recurs de constitucionalitat va frenar noves comunicacions.

 

En els pròxims dies, Habitatge recordarà per carta a bancs i grans propietaris les obligacions que estableix la llei i els donarà un semestre de marge per a complir-les, segons ha informat la consellera, María José Salvador, després de reunir-se amb agents socials vinculats al sector de l’habitatge per a abordar les mesures que preveu la Generalitat per a abaratir el lloguer.

 

L’índex de referència de preus de lloguer, al desembre

 

En aquesta línia, al desembre la Conselleria d’Habitatge presentarà un índex de referència per al lloguer assequible, que informarà dels preus segons les condicions reals de mercat en cada barri, amb l’objectiu de limitar la possibilitat de pujades artificials. El pla preveu consensuar una forquilla de preus i marges amb els propietaris, a causa del fracàs d’altres experiències en què els preus es van imposar de forma unilateral. 

 

Per tal que els particulars posen els seus habitatges buits en lloguer, Salvador negocia amb la Conselleria d’Hisenda establir “beneficis fiscals” per als propietaris que s’ajusten a l’índex de referència, tant en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) com en  l’impost sobre béns immobles (IBI). També es preveu donar-los preferència en les ajudes per a rehabilitació i oferir-los la possibilitat que siga l’administració la que els reforme, mitjançant un sistema de cessió.

 

La Generalitat no renuncia a fer vinculant aquest índex de referència en un futur pròxim, per la qual cosa demanarà a l’executiu central les necessàries modificacions legislatives. 

 

El preu del lloguer creix un 2% a la Comunitat Valenciana

 

Aquest anunci té lloc en mig d’una escalada alcista del preu del lloguer. A l’agost, a la Comunitat Valenciana, va créixer un 2% de mitjana respecte de l’any anterior, en aplegar als 6,33 €/m², segons un estudi de Fotocasa.

 

Amb tot, la valenciana és la dècima autonomia més cara i els preus actuals estan encara lluny del màxim històric que va marcar-se al juny de 2007, quan el lloguer va arribar als 8,11 €/m² de mitjana. 

 

Les comarques centrals han patit el major ascens interanual ( 8,3%),  fins a situar-se en un valor mitjà de 6,96 €/m², en contrast amb el descens del preu a les del el nord (-5,35%) i el sud (-4%).

 

Entre les 49 poblacions valencianes analitzades per Fotocasa, l’augment més significatiu del preu del lloguer en agost s’ha produït a Mislata (Horta), amb una pujada del 22,5%. Per contra, el descens més acusat s’ha registrat a Dénia (Marina Alta), on segons aquest informe el lloguer va caure un 22,2%.

 

 

També et pot interessar

stats