Sánchez suspén la Conferència de Presidents Autonòmics de La Palma per la crisi a Ucraïna

El Consell de Seguretat Nacional s'ha reunit d'urgència i el president espanyol compareixerà al Congrés el 2 de març per a traslladar als grups parlamentaris la posició del govern en aquest conflicte internacional

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge recent
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge recent / I. Infantes (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de febrer 2022 - 09:38 Actualitzat: 24 de febrer 2022 - 14:14

La guerra entre Rússia i Ucraïna ha sacsejat el tauler mundial i ha provocat un terratrémol amb rèpliques que comencen a arribar també a Espanya. La primera conseqüència més immediata en el pla polític, la cancel·lació de la Conferència de Presidents Autonòmics que anava a celebrar-se aquest mateix divendres a l'illa canària de La Palma, la número 26. Fonts del govern espanyol han confirmat que el president, Pedro Sánchez, ha decidit suspendre la cita per la deriva que està prenent l'ofensiva russa en territori ucraïnés.

L'escalada bèl·lica ha fet saltar pels aires l'agenda de Sánchez i també la dels reis d'Espanya. El Palau de la Zarzuela ha acollit aquest mateix dijous al migdia una reunió del Consell de Seguretat Nacional presidida pel monarca, Felip VI, i que compta també amb la presència del president del govern, per a analitzar la situació a Ucraïna. 

Un canvi de plans que obliga a suspendre també l'homenatge d'estat al poble de La Palma per l'exemplaritat davant de l'erupció del volcà de Cumbre Vieja, un acte previst per a la vesprada d'aquest dijous a què, en principi, anaven a acudir els reis Felip i Letícia. Pedro Sánchez anava a participar en aquest acte institucional després de desplaçar-se a Brussel·les per a assistir a una reunió extraordinària dels líders europeus. 

Compareixença en el Congrés el 2 de març

La portaveu de l'executiu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha informat Sánchez que sol·licitarà aquest mateix matí comparéixer en el Congrés per a traslladar la posició del govern espanyol als grups parlamentaris en aquest conflicte internacional. "El president sol·licitarà en aquest mateix matí la compareixença en el Congrés per a compartir amb tots els grups polítics, però també amb tots els espanyols la nostra posició", ha assenyalat. Fonts de la Moncloa apunten que el ple se celebrarà el dimecres vinent, 2 de març.

La primera reacció de Sánchez després de conéixer-se que el Kremlin ha ordenat atacar diverses ciutats ucraïneses ha sigut a través de les xarxes socials. En un missatge de Twitter, el cap de l'executiu central ha condemnat l'agressió i ha anunciat que està en "contacte estret" amb els socis i aliats de la Unió Europea i l'OTAN per a coordinar una resposta. 

En un comunicat emés després,la Moncloa ha condemnat "enèrgicament" la invasió militar d'Ucraïna per part de Rússia, que ha qualificat d'"agressió completament injustificada, d'una gravetat inèdita". Ha assegurat que és "una violació flagrant del dret internacional que posa en risc la seguretat global i l'estabilitat". "Exigim el cessament immediat de les hostilitats abans que es multiplique el nombre de víctimes, així com el retorn de les tropes al territori internacionalment reconegut de la Federació Russa", continua el comunicat. El govern espanyol reitera el suport a "la integritat territorial i la sobirania d'Ucraïna" i envia solidaritat al poble ucraïnés.

També et pot interessar

stats