Sánchez reprén Tamames per encapçalar una moció de censura impulsada "pels successors de Blas Piñar"

El president espanyol lamenta que el candidat independent que presenta Vox contribuïsca a "blanquejar un partit que rebutja la igualtat entre dones i homes"

Sánchez, junt amb les tres vicepresidentes del govern espanyol, aquest dimarts en el Congrés
Sánchez, junt amb les tres vicepresidentes del govern espanyol, aquest dimarts al Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha retret aquest dimarts al veterà professor i expolític Ramón Tamames prestar-se a encapçalar la moció de censura presentada per Vox contra el seu executiu. "Els qui la impulsen són els successors de Blas Piñar", ha criticat en referència a l'històric líder de Fuerza Nueva. En opinió del cap del govern de coalició format per PSOE i Unides Podem, participar en la iniciativa parlamentària de la ultradreta "no ha sigut la millor idea que ha tingut en la vida", li ha dit en l'inici de la rèplica a Tamames. 

El Congrés acull aquest dimarts la primera sessió del debat de la moció de censura presentada pel partit d'extrema dreta contra Pedro Sánchez. És la sisena de la democràcia i la segona que impulsen contra el cap de l'executiu, però aquesta vegada té un component insòlit: el candidat que es presenta és independent i no pertany a cap formació política. Tamames ha pronunciat un discurs pausat, de 52 minuts de durada i molt diferenciat de l'acalorada picabaralla que han protagonitzat abans el líder de Vox, Santiago Abascal, i el mateix Sánchez. 

Encapçalar la moció de censura no ha sigut la millor idea que ha tingut en la vida Pedro Sánchez - President del govern espanyol

En la resposta, el president espanyol ha advertit al quasi nonagenari que Vox "no és un partit més" sinó que "és una altra cosa". Per això, ha recordat a l'economista que aquest dimarts no ha pres la paraula amb el suport del Partit Comunista Espanyol (PCE), al qual va pertànyer, ni tampoc amb el del partit d'Adolfo Suárez "al qual va migrar"; ni en nom de Fraga i els fundadors del PP, sinó que els qui impulsen la moció de censura, ha puntualitzat, "són els successors de Blas Piñar". "Vosté i els que guarden records de les persones de la Transició saben a què em referisc", ha exclamat.

Vosté blanqueja un partit que rebutja la igualtat entre homes i dones Pedro Sánchez - President del govern espanyol

Tot i que ha dit no estar d'acord amb la majoria de les coses que ha dit Tamames, Sánchez sí que li ha reconegut el "to del debat i l'esforç per aportar idees i no insults". Encara que, això sí, ha lamentat que amb la seua intervenció contribuïsca a "blanquejar" un partit que, segons ha precisat, rebutja la igualtat entre homes i dones, nega evidència científica del canvi climàtic, està amb els antivacunes i els terraplanistes, penalitza les persones migrants i és partidari de la il·legalització de partits quan defenen idees que no coincideixen amb les seues.

"Hauria elegit vosté les retallades?"

Gran part de la rèplica de Sánchez ha versat sobre matèria econòmica, camp d'experiència del candidat. El president espanyol ha tingut un gest de complicitat en reiterades ocasions amb la seua companya en el govern, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz (Unides Podem), quan ha emprat la famosa frase que amb què ella sol dirigir-se a l'oposició: "Li donaré una dada, senyor Tamames", ha dit Sánchez diverses vegades abans de desgranar xifres per a traure pit per la gestió i el que ha considerat èxits de l'executiu davant la situació econòmica derivada de la covid-19 i la guerra a Ucraïna.

En un altre moment, li ha arribat a etzibar a Tamames que no "planteja cap solució" en el discurs que ha pronunciat, en què entre altres qüestions aquell ha criticat la gestió del govern i que hi haja un "desgavell generalitzat" en la despesa pública "per electoralisme". "Què hauria fet vosté diferent, amb l'augment del deute públic?", li ha inquirit el cap de l'executiu, que ha repassat les iniciatives que ha posat en marxa el seu gabinet per la pandèmia, com ara els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per a preservar els llocs de treball, l'augment de la despesa sanitària per a comprar material com mascaretes i vacunes, o les mesures de l'escut social per a protegir els sectors més vulnerables de la població. "Hauria triat les retallades, la resposta austericida a la crisi?", ha exigit al candidat de Vox, per a recordar després que en el passat el PP ja va apostar per una eixida neoliberal a la crisi. "El resultat va ser una dècada de precarietat i oportunitats perdudes", ha amollat a continuació.

Tamames es queixa pel "totxo" de discurs

L'anècdota més destacable de la rèplica de Sánchez l'ha protagonitzada el mateix Tamames, quan l'ha intentat interrompre per a queixar-se per l'extensió de la intervenció, que ha qualificat de "totxo de vint folis". La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha hagut de reprendre'l i recordar-li que no pot tallar el discurs del cap de l'executiu, que s'ha estés durant una hora i quaranta minuts. "Per què hem de parlar tant?", ha lamentat en el seu torn de rèplica el professor, qui ha criticat que les intervencions acaben sent "reiteratives" i que no es pronuncia sobre els temes de debat.

Un altre punt que ha suscitat una xicoteta picabaralla entre el president i Tamames ha vingut a propòsit del canvi climàtic. Sánchez tirava el primer dard quan ha lamentat que el candidat "no ha esmentat el terme" cap vegada en els més de cinquanta minuts d'intervenció que ha pronunciat. "Aquest és el problema del negacionisme de la ultradreta i bona part de la dreta del nostre país", ha criticat el socialista, en referència als discursos ultres que neguen la realitat del calfament global. A aquesta qüestió, Tamames s'ha afanyat a contestar que és conscient dels posicionaments de Vox i ha assegurat que té una "gran esperança" que els canvien, perquè "el 80% dels votants" d'aquest partit "reconeixen la veritat del calfament global".

També et pot interessar

stats