Sánchez prescindeix de Calvo, Ábalos, Celaá, González Laya, Duque, Campo i Uribes

Nadia Calviño serà la vicepresidenta primera i el nombre de vicepresidències passa de quatre a tres

Nadia Calviño, vicepresidenta segona i ministra d'Afers Econòmics
Nadia Calviño, vicepresidenta segona i ministra d'Afers Econòmics / Eduardo Parra (Europa Press)

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, serà la nova vicepresidenta primera de l'executiu estatal després de l'eixida de Carmen Calvo, que fins ara ostentava aquest càrrec i el de ministra de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, segons informen diversos mitjans com El País, ABC o El Confidencial. Així, el govern de coalició espanyol ha reduït el nombre de vicepresidències de quatre a tres, amb Yolanda Díaz com a vicepresidenta segona i Teresa Ribera com a vicepresidenta tercera.

Pel que fa a la cartera de Calvo, aquesta passa a mans de Félix Bolaños, fins ara secretari general de la Presidència. A més, Sánchez prescindeix de l'actual ministre de Ciència, Pedro Duque, la ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Jose Luis Ábalos, el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, la ministra d'Educació, Isabel Celáa i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo.

L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant serà la nova ministra Ciència i Innovació. L'actual presidenta del Senat, Pilar Llop, prendrà el relleu de Campo al capdavant de Justícia i Miquel Iceta substituirà Rodríguez Uribes al capdavant de Cultura i Esports. Ander Gil presidirà la cambra alta. L'ambaixador en París, José Manuel Albares serà el nou ministres d'Afers Estrangers i Pilar Alegría, actual delegada del govern central a Aragó, nova ministra d'Educació i Formació Professional. Isabel Rodríguez, alcaldessa de Puertollano, ostentarà la cartera de Política Territorial i portaveu, i l'actual alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez Giménez, substituirà Ábalos en Transports.

El president del govern també substitueix el seu cap de gabinet, Iván Redondo, per Óscar López.

Es mantenen en l'executiu, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Aquesta és la informació que ha transcendit de la remodelació que farà aquest dissabte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Al llarg del dia comunicarà al rei Felip VI els noms dels ministres i les ministres rellevades, així com els substituts, i la Moncloa els farà públics després. Tot i que s'esperen canvis en les principals carteres i també en les estructures de coordinació, les modificacions no afectaran els ministeris d’Unides Podem. 

La decisió estava damunt de la taula, però es desconeixia la data en què seria efectiva la remodelació. Una de les possibilitats era esperar a la celebració del congrés socialista a l'octubre, però finalment tindrà lloc aquest dissabte.

Es tractaria d'una gran remodelació per a enfocar el nou curs polític amb un executiu renovat i amb impuls amb vista als nous reptes que afrontarà una vegada que s'haja immunitzat el 70 per cent de la població i comencen a arribar els fons europeus. D'aquesta manera, els nous ministres tindran tot l'estiu per a posar-se al dia amb els assumptes dels seus departaments.

Des que es va constituir el govern al gener de 2020, Sánchez ha fet només dos canvis en el seu executiu, amb un reajustament mínim. El primer va arribar al gener de 2021, quan el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va deixar el govern de coalició estatal per a presentar-se a les eleccions catalanes. Va ser substituir en el càrrec per la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, i es va incorporar a l'executiu, en la cartera que la canària deixava lliure, el líder del PSC, Miquel Iceta.

Dos mesos després, a mitjan març, l'exlíder de Podem Pablo Iglesias va anunciar que deixava el govern espanyol per a ser candidat del seu partit en les eleccions autonòmiques anticipades de la Comunitat de Madrid, i la seua decisió va provocar la segona remodelació, que només va afectar les carteres d'Unides Podems, però va alterar l'estructura de les vicepresidències.

En concret, Iglesias va ser substituït en el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 per la secretària d'Estat d'Agenda 2030, Ione Belarra. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, va assumir la vicepresidència tercera i el lideratge dels morats dins de la coalició. Així, ha sigut ella qui ara ha negociat amb Sánchez que l'àmplia remodelació no afecte les carteres d'Unides Podem.

També et pot interessar

stats