Pedro Sánchez: "El govern espanyol adoptarà les mesures necessàries per a posar fi a l'injustificable bloqueig del poder judicial"

L'executiu acata però no comparteix la decisió adoptada per la majoria conservadora de l'alt tribunal i acusa el PP d'utilitzar "mitjans espuris" per a retindre el poder

Compareixença de Pedro Sánchez per a valorar la decisió del Tribunal Constitucional

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimarts en una declaració institucional per a valorar la resolució adoptada la vespra pel ple del Tribunal Constitucional en què paralitza la reforma sobre la seua pròpia renovació i ha assegurat que l'acaten, tot i no compartir-la. Tot i això, ha assegurat que l'executiu adoptarà "totes les mesures que siguen precises per a posar fi a l'injustificable bloqueig del poder judicial i del Tribunal Constitucional". 

En una decisió inèdita en democràcia, el ple del tribunal de garanties ha prohibit al poder legislatiu tramitar una iniciativa legislativa en curs, i ho ha fet a través d'una votació ajustada de sis vots del bloc conservador contra cinc del progressista. En concret, es tracta de dues esmenes afegides a la reforma del Codi Penal amb què el govern espanyol pretenia desencallar, per la via ràpida, la renovació dels magistrats del TC que tenen actualment el mandat caducat. La reforma, que canviava el sistema d'elecció dels dos candidats al TC que ha de triar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tenia ja la llum verda del Congrés i havia arribat al Senat per a continuar amb el següent pas del procediment. Però el PP va recórrer contra la norma i va demanar que es paralitzara de manera cautelar, petició que el Constitucional ha acceptat.

Sánchez ha acusat el Partit Popular de l'actual situació de bloqueig en què està immers el poder judicial espanyol, que dura ja més de quatre anys. "El PP llança pretextos i excuses amb l'únic propòsit de retindre per mitjans espuris un poder que els ciutadans no han validat en les urnes", ha dit, en referència al resultat de les eleccions generals del 2019. Aleshores, el partit que encapçala el popular Alberto Núñez Feijóo va quedar relegat a segon lloc, per darrere del PSOE, amb una diferència de més de milió i mig de sufragis.

El cap del govern estatal ha qualificat la situació actual de "molt greu", ja que "per primera vegada s'impedeix als representants legítims democràticament triats pels espanyols que realitzen la funció de representació de la sobirania popular". Ha recordat que la decisió del TC no té precedents en 44 anys de democràcia espanyola ni tampoc "en cap país de l'espai institucional europeu". Per això, ha volgut llançar un missatge de "serenitat" a la ciutadania i ha garantit que l'Estat compta amb "mecanismes" per a superar la crisi oberta en les institucions. "No pot ser un altre que el de la llei i l'estricte compliment de la Constitució", ha remarcat. 

Així, Sánchez ha dit que comprén "la indignació de molts demòcrates" que han sentit "vulnerat" el principi de la sobirania popular, i la "preocupació" de la ciutadania que "contempla desconcertada un xoc institucional tan greu i inèdit". Tot i que sense concretar quins seran els passos que farà a partir d'ara el gabinet que ell encapçala, ha deixat clar que treballarà per a "fer complir el mandat de la Constitució i renovar els òrgans constitucionals", de manera que es respecte "la voluntat popular expressada en les eleccions del 2019".

També et pot interessar

stats