El Senat elimina les esmenes prohibides pel TC per a continuar la tramitació de la reforma del Codi Penal

El debat de la proposició de llei amputada passa ara a la comissió de justícia i s'espera que arribe dijous al ple de la cambra territorial

Dos seients en una de les sales del Senat
Dos seients en una de les sales del Senat / Europa Press

La reforma del Codi Penal continuarà la tramitació legal al Senat sense les esmenes paralitzades pel Tribunal Constitucional (TC) aquest dilluns, en una decisió inèdita en la democràcia espanyola. En concret, els preceptes que ha ordenat llevar el tribunal de garanties són les referides a la renovació del mateix organisme, una iniciativa amb la qual el govern espanyol pretenia desencallar el relleu dels magistrats que tenen el mandat caducat. 

L'endemà, la mesa del Senat ha donat llum verda per a prosseguir la tramitació de la proposició de llei que derogarà la sedició i rebaixarà les penes per malversació després d'eliminar els punts rebutjats. És una mesura igualment sense precedents històrics, com també ho és el fet que el TC ordene frenar la tramitació parlamentària d'una iniciativa legislativa en curs.

En la reunió, de caràcter extraordinari, l'òrgan de govern de la cambra territorial ha decidit també personar-se en el procediment obert en el tribunal de garanties arran del recurs d'empara interposat pel PP contra les reformes judicials que buscaven facilitar la renovació de quatre magistrats del TC amb el mandat caducat. Aquests nomenaments estan bloquejats ara per ara pels vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

La decisió de la mesa del Senat no ha sigut unànime. Segons fonts parlamentàries, el PP ha discrepat de la fórmula triada per la mesa per a acatar la resolució del Constitucional. Presidit pel socialista Ander Gil, l'òrgan està integrat per tres senadors del PSOE, tres del PP i un del PNB. 

En una declaració institucional prop de la mitjanit, el president de la cambra alta, Ander Gil, va deixar clar que l'òrgan no podia fer cap altra cosa que acatar i complir la resolució del Tribunal Constitucional. Tot i això, va assenyalar que la maniobra suposava un “trist punt d'inflexió” en la història recent d'Espanya, ja que s'ha despullat les Corts Generals de la facultat de legislar i comprometre la seua inviolabilitat.

Ara, el debat de la proposició de llei amputada es trasllada a la comissió de justícia. Si aquest organisme li dona llum verda, la previsió és que arribe dijous al ple. 

També et pot interessar

stats