Morera: "No parlem d'una disputa jurídica, sinó d'emprar el Constitucional per a aconseguir fins legislatius"

Els grups del Botànic qualifiquen "d'inèdita", "intolerable" i "aterridora" la decisió del tribunal de garanties de suspendre la tramitació de la reforma legal per a renovar-ne els membres, mentre el PPCV la considera "molt saludable"

El president de les Corts, Enric Morera, en la compareixença a la cambra valenciana
El president de les Corts, Enric Morera, en la compareixença a la cambra valenciana / À Punt NTC

El president de les Corts, el màxim òrgan legislatiu de la Comunitat Valenciana, ha fet un pronunciament institucional contra la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la tramitació de la reforma legal per a renovar els seus membres, que s'havia de debatre al Senat. En una compareixença a l'hemicicle valencià, Enric Morera ha mostrat el seu "suport personal i solidaritat" amb els presidents del Congrés i el Senat, Meritxell Batet i Ander Gil, fent seues les manifestacions d'aquells contra la decisió de tribunal de garanties, inèdita en la democràcia espanyola, per a tombar la proposta, que el govern espanyol ha inclòs en la proposició de llei que deroga la sedició i rebaixa les penes per malversació.

“No parlem d'una disputa jurídica, parlem d'emprar el Tribunal Constitucional com a mecanisme per a aconseguir fins legislatius que no s'obtenen mitjançant les majories parlamentàries i s'imposen per persones que no han presentat la renúncia a càrrecs caducats. És una situació totalment anòmala”, ha manifestat el president de les Corts en una compareixença que ha justificat en la defensa de l'autonomia parlamentària, el poder legislatiu i la separació de poders.

“El Tribunal Constitucional ha suspés un procés legislatiu en curs, una situació que no havia passat mai” —ha insistit Morera— "m'unisc a l'opinió de la presidenta del Congrés que la decisió possibilita interrompre la potestat legislativa i deixar-la a l'abast d'un sol diputat que puga presentar un recurs d'empara. Fins i tot es podria interrupció processos legislatius per recursos de diputats que no pertanyen a cap grup parlamentari". El president de les Corts considera “greu” que es puga frenar "l'exercici del debat parlamentari i la potestat legislativa", que segons ha recordat, esdevenen “una funció constitucional bàsica” i ha instat a “resoldre satisfactòriament" la situació" amb la màxima celeritat pel bé de la nostra democràcia”.

Puig apel·la a l'ètica dels magistrats que tenen el mandat caducat

En un acte a Castelló de la Plana, el president de la Generalitat ha fet una crida a "la serenitat, la responsabilitat i l'etica" així com a la "màxima generositat de tots" per a desatascar el conflicte. Ximo Puig ha lamentat "l'enfrontament institucional" i ha instat a l'ètica personal "d'aquelles persones que tenen el seu mandat caducat i que es mantenen com si no passara res" per a resoldre la situació, en referència als dos membres conservadors que han votat contra el decret per a renovar els seus càrrecs.

Una situació "inèdita", "intolerable" i "aterridora" per als grups del Botànic

La declaració institucional de Morera ha precedit la reacció dels grups que sustenten el govern de la Generalitat. La síndica del PSPV, Ana Barceló, ha insistit en la falta de precedents de la decisió del Constitucional la qual, segons ha destacat, suposa "no respectar la separació de poders" i obstaculitzar "la sobirania del poble espanyol, que resideix en les Corts Generals". "Ens preocupa enormement aquesta ingerència [del poder judicial en el legislatiu] de la mà del PP", ha assenyalat.

La síndica de Compromís, Papi Robles, ha acusat el PP de "bloquejar els espais democràtics", una situació que considera "intolerable". Segons Robles, els populars tracten "d'apropiar-se de tots els espais per a aconseguir poder i tornar a governar com governaven, de la mà de la corrupció i les mangarrufes que hem conegut històricament".

Des d'Unides Podem, Pilar Lima ha definit com a "aterridor" el moment i la decisió del Constitucional, que considera "un colp a la democràcia i a la sobirania popular". "La dreta ha segrestat durant molt de temps el poder judicial, i això no pot ser, ha de canviar", ha plantejat Lima, qui ha demanat valentia al PSOE per a "solucionar el problema".

Mazón: "l'estat de dret s'ha defensat d'un govern a la deriva"

Per contra, el president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), considera que "l'estat de dret s'ha defensat de l'atac d'un govern a la deriva, que vol manipular ni més ni menys que el Tribunal Constitucional". Segons la interpretació de Mazón els magistrats han plantat cara a les pressions del govern espanyol, la qual cosa considera "molt saludable".

Al seu juí, "no tindríem democràcies si no hi haguera un contrapoder per a parar els excessos d'un govern que l'està posant tot boca avall". "L'atac de les institucions genera que els altres ens hàgem de defensar. És una situació extraordinàriament inaudita a Espanya que es vulga posar el Codi Penal boca avall, mai l'hem vist", ha insistit el dirigent popular.

També et pot interessar

stats