La comissió de justícia del Senat avala reformar la sedició i la malversació

La llei que actualitza els delictes en el Codi Penal continua el tràmit a la cambra alta sense les esmenes vetades per a renovar el Constitucional

Dos senadors del PP, aquest dimarts en la comissió de justícia del Senat
Dos senadors del PP, aquest dimarts en la comissió de justícia del Senat / Europa Press

La comissió de justícia del Senat ha donat aquest dimarts llum verda al dictamen sobre la llei que deroga la sedició i rebaixa les penes per malversació. La iniciativa legislativa ha arribat amputada a la cambra alta per decisió del Tribunal Constitucional, que ha ordenat eliminar les esmenes dissenyades per la coalició de govern PSOE-Unides Podem que buscaven accelerar la renovació de l'organisme.

L'acte dictat pel Constitucional a petició del PP ha obligat el Senat a tramitar la proposta legal retallada i ha pegat la volta al debat, dominat per les crítiques de la majoria parlamentària al que consideren una greu interferència de la magistratura en el poder legislatiu.

En una decisió inèdita en democràcia, el ple del Constitucional ha prohibit al poder legislatiu tramitar una iniciativa legislativa en curs, i ho ha fet a través d'una votació ajustada de sis vots del bloc conservador contra cinc del progressista. En concret, es tracta de dues esmenes afegides a la reforma del Codi Penal amb què el govern espanyol pretenia desencallar, per la via ràpida, la renovació dels magistrats del TC que tenen actualment el mandat caducat. La reforma, que canviava el sistema d'elecció dels dos candidats al TC que ha de triar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tenia ja la llum verda del Congrés i havia arribat al Senat per a continuar amb el següent pas del procediment. Però el PP va recórrer contra la norma i va demanar que es paralitzara de manera cautelar, petició que el Constitucional ha acceptat.

Per majoria, la comissió de justícia del Senat ha rebutjat els cinc vetos presentats —per PP, Vox, Junts, Ciutadans i UPN— i totes les esmenes registrades a la proposició de llei, que arribarà al ple dijous sense les esmenes paralitzades pel TC.

També et pot interessar

stats