Sánchez demana a l'ONU que defense les democràcies de l'"onada extremista" que usa la por i la mentida

El president espanyol reivindica el feminisme com "el millor antídot contra l'extremisme reaccionari" i remarca el compromís d'Espanya amb els objectius climàtics

Sánchez, durant l'assemblea general de les Nacions Unides a Nova York
Sánchez, durant l'assemblea general de les Nacions Unides a Nova York / Miguel Rodríguez (Efe)

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha fet una crida aquest dimecres a la comunitat internacional perquè defensen les democràcies enfront de l'"onada extremista i reaccionària" que està usant "la por, la mentida i la manipulació" arreu del món. El mandatari ha intervingut davant l'assemblea general de l'ONU amb motiu de l'inici del seu nou període de sessions, l'últim acte de la seua agenda pública a Nova York abans d'emprendre el retorn a Madrid.

Sánchez ha exposat davant els líders mundials una sèrie de desafiaments als quals cal fer front, entre ells la defensa de la democràcia, els drets fonamentals, la igualtat i la justícia social, i ha remarcat que el feminisme és "el millor antídot contra l'extremisme reaccionari". En aquest sentit, ha destacat que Espanya defén de forma "valenta i decidida" els avanços en matèria d'igualtat. Com a exemple ha posat la reacció a la polèmica generada arran del bes no consentit de l'expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, a la futbolista Jenni Hermoso, campiona del món amb la selecció. "Espanya ha dit que s'ha acabat, i s'ha acabat amb totes les conseqüències", ha recalcat. Entre les batalles per a la plena igualtat, el president espanyol també ha fet referència a l'erradicació de la violència masclista.

Com a exemples d'amenaces contra la democràcia, el socialista ha citat igualment episodis com l'assalt al Capitoli als Estats Units el 6 de gener de 2021 i a les institucions del Brasil el gener de 2023, o els colps d'estat a Níger i Gabon. "Espanya sempre serà un soci compromés per a avançar en l'enfortiment de la democràcia" ha garantit, per a elogiar a continuació les negociacions de pau a Colòmbia o el procés constituent a Xile. I ha tornat a reclamar el retorn a la democràcia a Veneçuela "per a tornar l'esperança d'un futur d'oportunitats a la població".

Un altre repte a què ha fet referència és el de l'emergència climàtica. Sobre açò ha deixat clar que és necessari "valentia i determinació" perquè no hi ha una altra alternativa que accelerar les energies renovables, i amb solidaritat cap als països més vulnerables. "Hem d'impulsar una revolució tecnològica i econòmica sense comparació, possible únicament des d'un suport social massiu, decidit i global", ha afegit abans de recordar que Espanya ha adoptat els objectius més ambiciosos. Entre d'altres, ha destacat les inversions per més de 250 milions d'euros en fons per a l'acció i la justícia climàtica.

Essencial creu que és també treballar per la convivència, la pau i la defensa de la seguretat internacional. Aquest punt l'ha portat a reiterar el suport "total" d'Espanya a Ucraïna, com havia deixat patent poc abans en un fòrum en el Consell de Seguretat de l'ONU dedicat a aquest conflicte. Ací ha volgut tindre unes paraules de record per a la cooperant espanyola Emma Igual, neta d'una supervivent del nazisme adoptada per una família de Barcelona i que va morir quan un projectil va impactar en el vehicle en què viatjava per territori ucraïnés. El seu exemple, creu el president espanyol, ha de portar a una reflexió sobre la necessitat de prendre partit davant la injustícia i no callar davant la violació de drets humans i les normes de convivència entre nacions. "És moment de passar a l'acció perquè el temps s'esgota", ha advertit

Sánchez ha iniciat la intervenció expressant la solidaritat d'Espanya amb les víctimes del terratrémol recent al Marroc i les inundacions a Líbia i ha oferit ajuda per a mitigar els efectes d'ambdues catàstrofes. Com és tradicional en les intervencions davant l'assemblea de l'ONU de tots els presidents de govern espanyols, ha al·ludit a la situació al Sàhara Occidental i ha apostat per una solució mútuament acceptable en el marc de l'ONU. A més, ha garantit que continuarà fent costat a la població sahrauí en els campaments. També és habitual una referència a Gibraltar, i ací el cap de l'executiu ha repetit que confia que hi haja, com més prompte millor, un acord entre la UE i el Regne Unit respectuós amb la doctrina de Nacions Unides i amb la posició espanyola respecte a la sobirania i jurisdicció d'aquest territori.

En un moment en què Espanya presideix el Consell de la UE, el dirigent espanyol ha destacat els assoliments i el protagonisme d'Europa enfront dels qui deien que tenia "els peus de fang" i ha ressaltat la responsabilitat del continent per a impulsar transformacions en marxa com la digital. Al fil d'això, ha expressat el desig del nostre país d'albergar la seu de la futura Agència Internacional d'Intel·ligència Artificial.

També et pot interessar

stats