L'avís de Guterres en la cimera del clima: "La humanitat ha obert les portes de l'infern"

El secretari general de l'ONU insta els líders mundials perquè no cedisquen davant "l'avarícia desmesurada" de les empreses de combustibles fòssils i adopten mesures per a frenar el calfament global

Guterres, en l'assemblea general de les Nacions Unides a Nova York
Guterres, en l'assemblea general de les Nacions Unides a Nova York / Mike Segar (Reuters)

"La humanitat ha obert les portes de l'infern". Així de contundent s'ha pronunciat el secretari general de l'ONU, António Guterres, davant els líders mundials durant la cimera d'Ambició Climàtica, convocada amb motiu de l'assemblea general de Nacions Unides a Nova York. El to sever i la crida a l'acció han marcat el discurs inaugural del mandatari, que ha alertat sobre els efectes del canvi climàtic que ja són una realitat i ha tractat de convéncer les potències globals presents perquè es comprometen i actuen per a frenar-los. "La calor extrema té efectes terribles. Els agricultors veuen amb angoixa com les inundacions s'emporten els cultius. Les temperatures sufocants generen malalties. I milers fugen amb por a mesura que s'estenen incendis històrics", ha exposat.

Però el portugués s'ha detingut ací. Ha confiat que encara hi ha temps per a limitar l'augment de les temperatures a 1,5 graus per damunt dels llindars preindustrials, però —ha advertit— per a fer-ho cal deixar les subvencions milionàries a les energies fòssils i gravar el carboni, entre altres mesures. Així, s'ha mostrat especialment crític amb les companyies que, en les seues paraules, han "tractat de bloquejar" la transició energètica a una economia de zero emissions, "utilitzant la riquesa i la influència per a ajornar, distraure i enganyar". I ha instat els dirigents dels països perquè no cedisquen davant "l'avarícia desmesurada" d'aquestes empreses.

El líder de l'ONU també ha mostrat simpatia cap als països menys industrialitzats, que pateixen els impactes més devastadors d'una crisi climàtica a la qual no han contribuït, i que es veuen estancats en una situació de deute insostenible amb les nacions més riques. Per això, ha tornat a reclamar que els estats reformen els bancs de desenvolupament multilaterals perquè oferisquen més oportunitats de finançament privat als països en desenvolupament a costos raonables.

També ha urgit a les nacions riques perquè complisquen amb el compromís de dedicar 100.000 milions de dòlars anuals a mitigar els efectes del canvi climàtic als països pobres, objectiu que es va acordar el 2009 i que fins ara no s'ha dut a terme.

"Una cimera no canviarà el món", ha reconegut Guterres, en referència a l'esdeveniment que s'ha celebrat aquest dimecres. Malgrat tot, ha confiat que la iniciativa generarà un nou impuls per a avançar en els objectius climàtics internacionals. L'ONU espera posar el focus sobre els països que més progrés estan fent en la crisi climàtica i proposar exemples per a accelerar la transició energètica en el món.

També et pot interessar

stats