Líbia, 'superada' per una catàstrofe humanitària que deixa ja 6.872 morts i 10.000 desapareguts

La falta de coordinació de l’ajuda internacional complica les tasques de cerca en un país que no està acostumat a rebre estrangers 

Derna, a Líbia, destrossada pel pas del cicló Daniel / Agències / À Punt NTC

El pas del cicló Daniel ha provocat ja la mort de 6.872 persones i la desaparició de 10.000 a Líbia. Una catàstrofe humanitària que ha transformat la ciutat de Derna, la més afectada, en un escenari fantasma, ple de cadàvers, on han desaparegut barris sencers. I a tot això s'afegeix ara la falta de coordinació de l’ajuda internacional en un país que no està acostumat a rebre estrangers, llevat de forces militars.

Les imatges de dron es confirmen amb les que arriben dels satèl·lits. Quilòmetres i quilòmetres de terra que, literalment, han desaparegut. De fet, una quarta part de la ciutat de Derna ja no existeix. Els equips de rescat treballen a destall, però alguns carrers estan tallats per muntanyes de cotxes. Fins i tot els sanitaris han de desconnectar uns minuts. Els hospitals estan plens i en altres no tenen llum. 

L'aigua s'ha engolit desenes d'edificis i, el que és pitjor, milers de vides humanes. Una ona gegant va sorprendre milers de veïns sense capacitat de resposta. La majoria, diuen, estaven dormint. Un nombre incomptable de persones van ser arrossegades cap a la mar, on ara rescaten els cadàvers.

Des de la guerra civil de 2011, Líbia està dividida en dues zones. Una està controlada pels islamistes radicals, que controlen Trípoli i que compten amb el suport de Turquia, la Unió Europea i els Estats Units. L'altra, la més afectada per Daniel, està dominada pel comandant Haftar, que controla la majoria dels militars i que té el suport de Rússia i Egipte. Un escenari que complica encara més la gestió d'aquesta crisi. 

També et pot interessar

stats