Més de 6.000 morts i 9.000 desapareguts només a la ciutat líbia de Derna pel pas del cicló Daniel

El trencament de dues preses ha fet desaparéixer barris sencers. Les autoritats demanen a la comunitat internacional una intervenció humanitària urgent

Destrosses provocades pel cicló Daniel a Líbia / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de setembre 2023 - 21:23 Actualitzat: 13 de setembre 2023 - 08:49

La xifra de morts després del pas del cicló Daniel pel nord-est de Líbia arriba ja a 6.238 persones només a la ciutat de Derna, on 9.100 ciutadans continuen desapareguts, segons les xifres provisionals de les autoritats que controlen l'est del país. La quarta part de la ciutat, una urbs de 120.000 persones, ha desaparegut i la resta continua davall l'aigua, sense electricitat ni telecomunicacions. Les inundacions i la cadena muntanyenca que encasta el municipi contra la mar està complicant l'accés dels serveis d'emergències. La falta de recursos està obligant a rescatar les víctimes dels enderrocs amb utensilis domèstics i enterrar-les en fosses comunes.

Segons el portaveu internacional de la Creu i la Mitja Lluna Roja, el nombre de morts superarà els 10.000. Fins i tot el poderós comandant Khalifa Haftar, que controla la meitat del país, ha fet una crida a la unió de tots els libis davant una situació que qualifica "d'emergència extrema".

Les imatges de dron difoses pels mitjans mostren la magnitud de les inundacions després de dos dies seguits de pluja torrencial i vents de fins a 180 quilòmetres per hora. El trencament de dues preses a Derna ha provocat que barris sencers hagen desaparegut, arrossegats directament cap al mar, amb bona part dels residents. Però les fortes precipitacions també han batut altres localitats de la costa, inclosa Bengasi, la segona ciutat més gran de Líbia.

Des de la guerra civil de 2011, Líbia està dividida en dues zones. Una està controlada pels islamistes radicals, que controlen Trípoli i que compten amb el suport de Turquia, la Unió Europea i els Estats Units. L'altra, la més afectada per Daniel, està dominada pel comandant Haftar, que controla la majoria dels militars i que té el suport de Rússia i Egipte.

També et pot interessar

stats