Sánchez demana a Feijóo que exigisca la dimissió d'Ayuso encara que "li coste el seu lloc com a Casado"

El líder del PP acusa el president espanyol de ser "còmplice" en la "trama corrupta" del cas Koldo i li reclama "explicacions públiques"

Sánchez, aquest dimecres en el ple del Congrés
Sánchez, aquest dimecres en el ple del Congrés / Chema Moya (EFE)

Com era d'esperar, el cas Koldo i la denúncia per presumpte frau fiscal a la parella de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, han marcat la sessió de control al govern espanyol al Congrés aquest dimecres. El debat s'ha obert amb un cara a cara dur entre el president de l'executiu, Pedro Sánchez, i el líder nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, en què el primer ha exigit al segon que siga "valent" i exigisca la dimissió d'Ayuso. Fins a tres vegades li ha reclamat que faça fora la mandatària autonòmica per la seua vinculació amb l'home que, segons una investigació de l'Agència Tributària, va cobrar comissions milionàries per intermediar en la compravenda de material sanitari durant la pandèmia. "Encara que li coste el seu lloc, com al senyor Casado", ha amollat el socialista, en referència a l'anterior president del PP.  

Era un intercanvi marcat per la tònica del "i tu més", amb acusacions mútues de corrupció i referències a l'historial de cada partit. Feijóo atacava amb el cas Koldo, que investiga un entramat de suposats sobrecostos en la venda de mascaretes orquestrats per l'home de confiança de l'exministre valencià José Luis Ábalos, i Sánchez responia amb l'actuació d'Alberto González Amador, nóvio de la dirigent madrilenya. 

El popular, líder de l'oposició, ha optat per no al·ludir en l'hemicicle al cas de la parella d'Ayuso per a dedicar tota l'artilleria verbal al que esguita Koldo García. Ha acusat el president del govern de ser "còmplice" i d'"encendre el ventilador". "S'està investigant el seu govern i se l'està investigant a vosté", ha respost Feijóo a Sánchez abans de reclamar-li "explicacions públiques" per uns fets que ell emmarca en "una trama corrupta" que afecta "el seu govern, el seu partit i, probablement —ha postil·lat—, a vosté".

Feijóo aprofitava cada intervenció per a tornar a la càrrega amb el cas Koldo. Ha lamentat el "silenci còmplice" de Sánchez i l'ha avisat que "el seu futur està amenaçat per la corrupció". "La corrupció política d'haver comprat la presidència a canvi d'impunitat i la corrupció econòmica que coneix molt bé", ha precisat. Segons ha dit, el govern espanyol va pagar per mascaretes "que la trama va convertir en comissions, va demanar a uns altres que les compraren, va avisar els investigadors (...) i va negociar un rescat milionari a una empresa amb un dels líders de la trama".

En resposta a les acusacions, el president espanyol ha assegurat que l'executiu està col·laborant amb la justícia, rendint comptes davant del Parlament, creant una comissió d'investigació i assumint les responsabilitats polítiques. Ha sigut a continuació quan ha reclamat al PP coherència: si van demanar fa mesos la dimissió de la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, per un cas que afectava la parella i que posteriorment va ser arxivada, que exigisquen ara la dimissió d'Ayuso com a presidenta de la Comunitat de Madrid. Apuntar a les responsabilitats del que fa la parella és un terreny esvarós per al president espanyol, segons Feijóo, que li ha fet una advertència: "Segur que a sa casa no estan molt contents amb el que vosté acaba de dir", ha llançat, en referència a l'esposa del socialista, Begoña Gómez.

El president espanyol, al seu torn, ha arribat a recordar l'amistat de Feijóo amb el narcotraficant Marcial Dorado per a assegurar que, amb aquest historial, el líder del PP no hauria arribat en el PSOE "ni a regidor de poble". En un to sorneguer, ha convidat el polític gallec a imaginar que ell (Sánchez) era president de la Xunta i va mantindre una amistat estreta amb un capo del narcotràfic a Galícia compartint durant cinc anys "taula, estovalles, hotel, vacances, viatge a Canàries, a Eivissa, a Portugal i a Andorra, on suposadament aquest va blanquejar 21 milions dels francs francesos d'aleshores". Si això haguera ocorregut, ha afirmat que Feijóo estaria demanant la seua dimissió. "Però no ho fa —ha afegit— perquè va ser vosté el que va desenvolupar aquella amistat amb un capo del narcotràfic".

Després del dard del cap de l'executiu, el líder del PP li ha advertit que "com més encenga el ventilador, més s'acredita la seua desesperació". A més, li ha demanat prudència en les seues paraules perquè, segons ha dit, en el cas Koldo hi ha "festes sòrdides, fotografies que no es poden ensenyar, armes, trànsit de maletes, desenes de mòbils, Ferraris, Lamborghinis i xivatades" i es tracta de "la seua trama de corrupció".

També et pot interessar

stats