Sánchez defensa les mesures per a frenar la pujada del preu de la llum davant les crítiques de l'oposició i la pressió de les elèctriques

El president espanyol reivindica que el pla de xoc del govern per a retallar els "beneficis extraordinaris" de les elèctriques és en favor de "l'interés general" de la ciutadania mentre que Casado li demana la dimissió

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, intervé en la sessió de control del Congrés
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, intervé en la sessió de control del Congrés / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Quasi tres mesos després del seu últim cara a cara, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez i el líder del PP, Pablo Casado, han tornat a trobar-se en el Congrés amb un nou encreuament d'acusacions mútues. Davant l'exigència del principal partit de l'oposició perquè dimitisca, Sánchez ha reivindicat que el paquet de mesures aprovat per l'executiu estatal per a combatre l'increment del preu de la llum i abaratir-ne el rebut va en favor de "l'interés general" de la ciutadania i ha acusat Casado de crispar l'ambient. 

El dirigent del PP, que li ha demanat responsabilitats al cap de l'executi per l'escalada rècord en el preu de l'electricitat, li ha recriminat que no done solucions als problemes de la ciutadania. "Si vosté demanava dimissions quan la llum pujava un 8%, per què no dimiteix quan puja un 200%? Conteste", ha exigit Casado. 

Sánchez ha insistit que el govern espanyol sempre defensarà en la crisi de la llum els interessos dels ciutadans i ciutadanes "per damunt de qualsevol interés i pressió particular", després que les empreses elèctriques hagen amenaçat de detindre l'activitat de les centrals nuclears en conéixer el pla de xoc amb què l'executiu vol retallar els "beneficis extraordinaris". 

Retrets per Catalunya

La taula de diàleg que el president espanyol encapçala aquest dimecres a Catalunya també ha protagonitzat el primer xoc amb el cap de l'oposició després de l'aturada estiuenca. Casado ha acusat a Sánchez d'asseure's a "negociar un referèndum" amb qui "ovaciona" els terroristes, en referència als independentistes catalans. 

Per a Casado, Sánchez és ja el "el principal problema d'Espanya" perquè "a més de fracassar amb la Covid", ha incomplit els seus quatre objectius, en disparar "l'atur", "electrocutar" l'escut social amb la pujada de la llum, degradar "totes les llibertats" pel bloqueig del Consell General del Poder Judicial i indultar "colpistes en contra del Suprem" ha dit, fent referència als líders polítics catalans condemnats pel referèndum de l'1 d'octubre. 

En la rèplica, el president Sánchez ha fet ús de la ironia per a dirigir-se al líder de l'oposició, a qui ha dit que espera veure'l en el Congrés "durant molt de temps", en una al·lusió vetlada a les tensions internes del PP. "Em queda clar que no acostaran el muscle en el que queda de legislatura, se'n va anar amb crispació i ha tornat amb crispació", ha dit Sánchez a Casado. I ha demanat al líder de l'oposició dues coses: complir amb la Constitució i parlar bé d'Espanya a l'estranger.

En el seu torn, el portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya, Gabriel Rufián, ha advertit a Pedro Sánchez que la supervivència de l'actual executiu estatal depén de l'èxit de la trobada. Si fracassa la taula de negociació no fracassa només l'independentisme, li ha dit, sinó que "decebrà l'esquerra espanyola". PP i Vox arribaran a La Moncloa, per la qual cosa "ens anirà malament a tots", ha afegit Rufián. 

Sánchez no ha comentat res relacionat amb la taula en la seua intervenció i s'ha limitat a respondre a la pregunta formulada per Rufián, que volia saber quin és el criteri del govern en la presa de decisions d'inversions a Catalunya, especialment després del cas del projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat, a Barcelona, aparcat almenys durant cinc anys per la falta de suport de la Generalitat catalana.

També et pot interessar

stats