La taula de diàleg arriba amb el govern català dividit i entre acusacions de vetos

Pedro Sánchez i Pere Aragonès tindran una reunió prèvia a la taula, on no hi haurà cap representant de Junts 

Imatge del inici de la reunió aquesta vesprada entre Pedro Sànchez i Pere Aragonés
Imatge d'arxiu d'una reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès a la Moncloa / Efe

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, inauguren aquest dimecres la nova etapa de la taula de diàleg per a resoldre el denominat "conflicte català", amb una reunió que tindrà lloc a Barcelona, i que arriba en un moment especialment crític per als socis del govern català.

La taula de diàleg amb el govern central arriba amb el govern català dividit i entre acusacions de vetos per part de Junts per Catalunya, que ha anunciat que no canviarà els seus representants en la reunió i que no participarà en aquesta cimera.

Aragonès va deixar els representants de Junts fora de la taula de diàleg amb el govern central, per la insistència del partit de Puigdemont que hi participen presos del procés en la negociació, com Jordi Sànchez i Jordi Turull.

El president català deixava la porta oberta que Junts canviara els seus representants. Durant la vesprada, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, confirmava que el seu partit no modificarà la seua proposta de noms i que no hi assistiria. En aquest respecte, responsabilitzava el govern espanyol del "veto" als seus noms.

En la roda de premsa, Sànchez ha negat que existira cap "acord", verbal o escrit, amb Aragonès en virtut del qual els membres de la delegació de Junts havien de ser membres del govern català, encara que ha insistit que no ha sigut Aragonès qui ha "vetat" els noms, sinó el govern espanyol.

No obstant això, tant Aragonès com Sánchez han deixat clara la determinació de seguir avant els treballs de la taula, i defensen la plena legitimitat d'aquest fòrum, encara que tinga lloc, amb tota probabilitat, sense un dels socis de l'executiu català.

Sobre els assumptes que tractaran en la reunió, la vesprada d'aquest dimarts els equips continuaven treballant en els continguts i en l'orde del dia, assumint les seues diferències sobre aquest tema: el govern central vol parlar de recuperació i de com restablir la convivència entre catalans amb la seua agenda del retrobament, i els independentistes tornaran a posar a la taula el referèndum d'autodeterminació i l'amnistia.

També et pot interessar

stats