Registrades fortes explosions al Cumbre Vieja

Les autoritats recomanen romandre en espais interiors i utilitzar mascareta FFP2 en exteriors, però no s’espera pluja àcida

Imatge de les explosions registrades aquesta vesprada
Imatge de les explosions registrades aquesta vesprada / Twitter: @involcan

L'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) ha informat aquest dijous a les 17:20 hores (hora local) que s'han registrat una sèrie de potents explosions. La sismicitat continua en nivells baixos, amb escassos sismes sentits, encara que no es descarta que continuen generant-se. De fet, ahir es van registrar sismes de tipus de llarg període, associats a l'activitat explosiva.

No es preveu pluja àcida

En la reunió de seguiment del procés eruptiu del PEVOLCA (Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries) d’aquest dijous s’ha conclòs que l’erupció segueix el seu curs ajustada a la naturalesa estromboliana del volcà, amb fases més explosives i una forta emissió de cendres. Malgrat això, les condicions meteorològiques actuals fan que no s’espere pluja àcida.

Per això, a la zona més afectada per les cendres es recomana a la població romandre en espais interioris, i utilitzar mascareta FFP2 i sistemes de protecció dels ulls en cas d’haver d’eixir a l’exterior. També recomanen la mascareta quirúrgica a la resta de l’illa.

Codi roig per a l'aviació

A més, l’evolució de la columna eruptiva de gasos i cendra ha fet que s’eleve a roig el codi de color per a l’aviació a tota la província de les Canàries. El codi roig estableix un protocol adequat perquè la navegació aèria siga totalment segura, ha informat l’Institut Geogràfic Nacional. 

Pel que fa a les colades, es mantenen actius dos fronts: un, al nord, de 12 metres d’alçària, que està quasi parat i que ahir va avançar només un metre per hora; i un altre, al sud, que va més ràpid i que ahir es va moure entre 4 i 5 metres per hora. Fins ara han resultat afectades 220 hectàrees, amb un perímetre de 15,7 quilòmetres.

Unes 34 espècies d’ocells afectades

L’ONG ecologista SEO/BirdLife ha alertat que unes 34 espècies d'ocells poden haver quedat afectades per l'erupció del Cumbre Vieja i demana que, quan les condicions ho permeten, s'analitze com ha afectat la biodiversitat.

Les espècies d'ocells afectats són rapaços com l'aligot comú, el soliguer vulgar i l'esparver canari; ocells nocturns, com el mussol xic; i xicotets passeriformes, com el pinsà vulgar canari i el reietó senzill. A més, la lava està localitzada prop de les poques zones de nidificació a l'illa de la subespècie de sebel·lí la conservació de la qual és "delicada", segons l'ONG. Un altra, com la gralla de bec roig, també és una assídua visitant de la zona.

També et pot interessar

stats