El referèndum sobre Escòcia es cola en el Congrés

Una moció de la CUP obligarà el govern de coalició a pronunciar-se sobre la viabilitat d'una consulta soberanista a Catalunya

La diputada de la CUP Mireia Vehí
La diputada de la CUP Mireia Vehí / J. Hellín (Europa Press)

El ple del Congrés es pronuncia aquest dimarts sobre la possibilitat que el govern espanyol presente una proposta de referèndum similar a la d'Escòcia a la taula de diàleg que té oberta amb l'executiu de Catalunya. La consulta, que emana d'una moció de la CUP, obligarà a pronunciar-se el govern de coalició, que ha mostrat visions discrepants en el temps sobre l'opció d'una consulta directa a la ciutadania.

Inicialment la formació independentista volia que el Congrés debatera l'admissió a tràmit de la llei d'amnistia per als presos del procés, petició que van registrar ERC, Junts, PDeCAT i la CUP. Tanmateix la mesa del Congrés ha frenat aquesta opció, que partia amb el rebuig a la tramitació de PSOE, PP, Cs i Vox.

Sí que ha passat el filtre de la mesa la proposta sobre la consulta sobiranista escocesa, una solució pactada amb l'Estat que el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès va reivindicar en el discurs d'investidura. Tanmateix, el govern espanyol ja s'ha manifestat en contra per boca del ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, que el passat dimecres va argumentar al Congrés a la diputada de la CUP Mireia Vehí que la consulta no val per a Catalunya perquè l'autonomia no és una colònia.

Iceta també va deixar clar el rebuig del govern a la llei d'amnistia que plantegen els partits independentistes perquè la considera un "indult general", que no té cabuda en la Constitució i que només pot contemplar-se durant un canvi de règim, com va ocórrer el 1977, després de la dictadura franquista.

L'executiu, a l'espera de l'informe del Suprem sobre els indults

No obstant això, el govern espanyol valora ja la possibilitat de concedir l'indult als catalans presos pel procés sobiranista del primer d'octubre de 2017 i la consulta independentista de 2014. L'executiu ha consultat el Tribunal Suprem i està a l'espera d'un informe, que s'estima que serà desfavorable. Tot i que la decisió final l'ha de prendre el president, Pedro Sánchez, diverses fonts asseguren que en l'actualitat hi ha consens en el govern per a concedir els indults.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha demanat serenitat, recordant que és un supòsit previst en la legislació i que, arribat el cas, s'hauria de valorar individualment cada condemnat. Les paraules de Campo han posat en peu de guerra el PP, que ha advertit per boca de Teodoro García Egea de la total oposició de la formació i d'un recurs a Suprem "fins a les últimes conseqüències".

També et pot interessar

stats