Recuperar Barcelona del populisme, el projecte de Manuel Valls per a l’alcaldia de la ciutat

L’exprimer ministre de França liderarà una candidatura transversal “sense enemics” on podria integrar-se Ciutadans.

L’exprimer ministre de França, Manuel Valls, en la presentació de la seua candidatura a l'alcaldia de Barcelona
L’exprimer ministre de França, Manuel Valls, en la presentació de la seua candidatura a l'alcaldia de Barcelona / Quique García (Efe)

L’exprimer ministre de França, Manuel Valls, ha anunciat formalment la seua candidatura a l’alcaldia de Barcelona per a les eleccions municipals de 2019. Valls liderarà com a independent una plataforma transversal en la qual aspira a integrar a tots els ciutadans de Barcelona compromesos amb un canvi de rumb per a recuperar la ciutat del deteriorament que, segons Valls, ha patit en els últims anys.

“Vull ser el pròxim alcalde de Barcelona”, ha manifestat el polític en català i castellà en la compareixença en dues llengües i amb aportacions puntuals en francés que ha fet al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Tot i la possibilitat de confluència amb Ciutadans d'aquesta candidatura, Valls no ha nomenat cap partit polític en la seua intervenció. A la presentació no ha assistit cap líder de la formació, a excepció del diputat Ignacio Martín Blanco. Tanmateix, Valls ha rebut les mostres de suport en els seus respectius comptes de Twitter de la presidenta de la formació taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, i del president del partit, Albert Rivera, que està considerat com un dels promotors d'aquesta plataforma.

Renunciarà a l'acta de diputat de l'Assemblea Nacional de França

Manuel Valls, que va nàixer al barri barceloní d’Horta però ha viscut la major part de la vida a França, ha defés els seus vincles familiars i emocionals amb Catalunya, on la família ha tingut protagonisme polític i cultural.

Qui també va ser ministre de l’Interior de França i alcalde de la localitat d’Evry, ha anunciat que renunciarà a l’acta de diputat de l'Assemblea Nacional francesa per a centrar-se en els comicis municipals, i ha promés continuar a la ciutat “passe el que passe” després en un acte “de fe” i “generositat” per la ciutat.

Paral·lelament, ha destacat aquesta experiència i trajectòria de gestió com un aval per a la seua candidatura.

Una Barcelona global, l'antídot contra el populisme

Valls ha justificat la participació en els comicis per la necessitat de corregir el deteriorament progressiu de la marca Barcelona que la ciutat pateix des de fa anys per diferents factors. “De cap manera podem permetre que el nom de Barcelona s’associe amb narcopisos, top manta o delinqüència”, ha explicat.

Entre aquests factors negatius també ha assenyalat el “populisme” i la incertesa que ha generat el procés d’independència, que, segons el candidat, ha utilitzat la ciutat com una eina per al seu projecte i l’ha situada com a capital d’una hipotètica república catalana. En contrast, ha proposat reivindicar Barcelona com una ciutat global, des d’una plataforma política “oberta al diàleg” i “sense enemics” que es dirigeix a la ciutadania en el seu conjunt, i que no renuncia al seus vincles amb Espanya, sinó que vol enfortir-los, particularment en l’àmbit cultural. “Barcelona ha de ser l’antídot contra el populisme”, ha sentenciat.

La lluita contra la desigualtat i la pobresa, la transformació verda de la ciutat, el protagonisme cultural i el desenvolupament econòmic, han sigut altres de les línies d’acció que ha defés per al seu projecte.

D’altra banda, Valls considera l’excepcionalitat de la seua candidatura un factor de motivació i un exemple d’avantguarda en el marc del projecte europeu. “Això és Europa. Tenim l’oportunitat de ser els primers. I tinc ganes de convéncer. El somni d’Europa és això. Quina altra ciutat podria representar-ho millor?”, ha manifestat el candidat.

També et pot interessar

stats