Rajoy: “Vaig deixar clar als independentistes que mentre jo fora president mai s’hi celebraria un referèndum”

Montoro no descarta ara que es destinaren fons públics al referèndum malgrat que el control dels comptes de Catalunya era "absolut".

VÍDEO | Rajoy: “Vaig deixar clar als independentistes que mentre jo fora president mai s’hi celebraria un referèndum”

L’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, va advertir als representants polítics de les forces independentistes de Catalunya que “mentre ell fora president, mai se celebraria un referèndum” sobiranista. 

Rajoy, que ha declarat durant 1 hora i 45 minuts en el juí del procés en qualitat de testimoni, ha explicat al Tribunal Suprem que va manifestar aquesta posició directament en almenys sis "oportunitats" a l'expresident de Catalunya, Artur Mas i en dos més al seu successor, Carles Puigdemont, i que va recordar als polítics independentistes que no hi havia cap possibilitat de diàleg sobre la qüestió. 

“Mai va haver-hi res a parlar per què des de la primera reunió amb Mas vaig deixar clar que en cap cas el president del Govern d’Espanya anava a liquidar la sobirania nacional”, ha dit en una línia d’argumentació calcada a la que ha fet l’exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, hores abans.

L’expresident de l’executiu espanyol ha explicat que va recordar als líders sobiranistes que ni el govern central ni l’autonòmic tenien potestat per a decidir sobre Catalunya, i que per a fer-ho s’havia de seguir la pauta que marcava la Constitució, que exigia una majoria parlamentària a Madrid i un referèndum ciutadà a tot Espanya. "Espanya és el que vulguen els espanyols i no una part dels espanyols", ha explicat.

Lamenta les imatges de l'1-O

Després de visualitzar un vídeo en què es veuen càrregues policials i ciutadans ferits, Rajoy ha dit que lamenta "moltíssim" totes les imatges de violència que es van veure l'1 d'octubre del 2017. Ha culpat íntegrament les autoritats de la Generalitat de Catalunya per haver cridat la gent a votar. 

“No va haver-hi cap referèndum”

Malgrat les votacions de l’1 d’octubre, Rajoy considera que, com va manifestar en un informe la junta electoral, a Catalunya “no es va produir cap referèndum”, com ha defés abans Santamaría en la seua compareixença.

L’expresident del govern espanyol ha justificat la suspensió del Govern de Catalunya i la intervenció de l’autonomia mitjançant l’article 155 perquè la situació era excepcional. A més, ha mantingut que es va preferir aquesta via a altres, com ara la declaració de l’estat de setge, perquè així es garantien els drets de la ciutadania.

Rajoy ha lamentat que el govern català continuara endavant amb el referèndum i la declaració unilateral d'independència, malgrat que l'executiu espanyol els va donar la possibilitat de rectificar en dues ocasions abans d'aplicar el 155. 

També ha qualificat de “bona decisió” l’orde d’enviar 6.000 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per a impedir el referèndum, però ha negat haver donat cap orde directe sobre l'operatiu policial.

"Si no s'haguera cridat a la gent a un referèndum il·legal i s'hagueren infringit les lleis, no haguérem hagut de veure els danys que van patir els votants i membres dels cossos de seguretat de l'Estat", ha lamentat.

Controvèrsia sobre el finançament de la consulta

L'expresident del govern espanyol no ha volgut confirmar les declaracions que va fer al Congrés, i ha informat que la consulta sobiranista no va costar un euro de diners públics. Es tracta d'una afirmació rellevant donada l'acusació per malversació que pesa sobre alguns dels processats. Rajoy ha explicat que, des de la intervenció dels comptes de Catalunya, Hisenda va alertar fins a nou ocasions el fiscal general de l'Estat de partides que podrien estar relaciones amb el referèndum. Tot i que aquest extrem no es va poder demostrar, segons Rajoy, "no es pot descartar" i hauran de ser els tribunals els que ho determinen. 

El ministre d'Hisenda, que ha declarat immediatament després, ha incidit en l'argument de Rajoy. Tot i que els comptes de la Generalitat de Catalunya van estar intervinguts entre el 2016 i el 2017 i que el control era "absolut", Montoro ha admés que no es pot descartar que es destinaren fons públics a l'organització de l'1-O. Segons ha afegit, una anàlisi contable "sempre pot resultar enganyosa". 

També et pot interessar

stats