Quim Torra assistirà als actes del 17A, a pesar de no haver-hi sigut convidat

Tensió entre el govern autonòmic i la monarquia, en el primer aniversari del doble atemptat jihadista a Barcelona i Cambrils, l'agost de l'any passat.

Quim Torra, president del Govern de Catalunya
Quim Torra, president del Govern de Catalunya / Efe

El 17 d'agost es complirà un any dels atemptats de Barcelona i Cambrils. La polèmica ja està damunt de la taula en la fase dels preparatius dels actes en homenatge a les víctimes dels atemptats jihadistes. El Govern d'Espanya i el de la Generalitat de Catalunya s'han enfrontat per l'assistència del rei Felip VI als actes. 

El govern de Torra continua demanant explicacions per l'actuació dels Mossos d'Esquadra, mentre que el ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska ha volgut rebaixar la tensió en afirmar que la cooperació amb els Mossos ha sigut exemplar en la lluita contra el terrorisme i també contra el crim organitzat.

També el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha parlat dels actes a què assistirà el cap de l'estat, Felip VI. De fet ha sigut Sánchez qui ha confirmat que el monarca estarà a Barcelona. I per part del govern català, el president Quim Torra ha dit que no aniran a cap acte que convoque la Casa del Rei, però que aniran als actes que es convoquen a Catalunya perquè és ''casa nostra'', ha afirmat textualment. Torra ha insistit davant de la premsa que Catalunya no té rei i que el país espera encara una disculpa de Felip VI pel seu discurs després de la càrrega policial de l'1 d'octubre passat.

El principal homenatge serà a la plaça de Catalunya, amb la música com a protagonista. Amb els ferits i els familiars de les víctimes faran una ofrena floral davant del mosaic de Joan Miró a la Rambla. Serà un acte auster, senzill i emotiu i sense parlaments oficials, segons ha comunicat l'Ajuntament de Barcelona. La cerimònia la conduirà la periodista Gemma Nierga a les 10:30 h, i s'obrirà amb la interpretació musical del Cant dels ocells a càrrec de cinc violoncelistes, un contrabaix, un piano de mitja cua i cinquanta alumnes voluntaris de les escoles municipals de música. Després es llegirà un text en els set idiomes de les víctimes mortals: català, castellà, anglés, francés, portugués, italià i alemany.

L'Ajuntament de Barcelona, a més, posa en marxa el web Memorial la Rambla 17A, que arreplega l'arxiu digital dels llibres de condol i de la gran quantitat d'objectes que va deixar la gent a la Rambla després de l'atemptat. El web es pot llegir, veure i sentir en català, castellà i anglés en l'enllaç: barcelona.cat/memorialrambla17a.

  

També et pot interessar

stats