Puigdemont denuncia el "xantatge" de Sánchez a ERC en vincular investidura i finançament

L'expresident català carrega contra el PSOE per voler aconseguir el govern de Catalunya "al preu que siga" i posa condicions per a mantindre el suport de Junts a la coalició en l'executiu estatal

Puigdemont, en el tancament de la campanya electoral de Junts per a les eleccions europees a Colliure, França
Puigdemont, en el tancament de la campanya electoral de Junts per a les eleccions europees a Cotlliure, França / David Borrat (EFE)

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont ha denunciat este dilluns el "xantatge" que a parer seu fa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), després d'haver lligat un finançament "singular" per a l'autonomia a la investidura del socialista Salvador Illa com a president. A més, ha posat condicions per a un suport eventual de Junts als pròxims pressupostos generals de l'Estat.

En un missatge publicat en la xarxa social X, Puigdemont s'ha fet ressò de l'entrevista de Sánchez amb La Vanguardia, en la qual va afirmar que "és compatible millorar el sistema de finançament autonòmic des del pla multilateral i, al mateix temps, articular un finançament singular per a un territori tan important com Catalunya". Esta picada d'ullet de Sánchez a ERC, que planteja precisament un finançament singular per a l'autonomia catalana com a condició per a investir Illa com a pròxim president representa, segons el líder de Junts, "un escàndol en tots els sentits".

Sánchez hauria de "respondre diverses preguntes si pretén comptar amb els suports que li han permés dirigir el govern espanyol malgrat la derrota en les urnes", ha advertit. "Creu que el finançament que els catalans mereixem depén de si el candidat del seu partit és investit president? Tota la injustícia que patim, tots els diners que se'n van, tota la falta d'execució pressupostària que tenim fins ara es deu al fet que el seu partit no presideix la Generalitat? Com explica, si no, el baixíssim nivell d'execució dels pressupostos generals de l'Estat a Catalunya?", retrau al president espanyol.

I afig: "No creu que amb el seu xantatge està donant arguments als espanyols que pensen que els catalans reclamem un tracte que no ens mereixem? És a dir, que només se'ns concedirà allò que reclamem no perquè siga just —d'una altra forma, se'ns hauria atés molt abans— sinó perquè el partit que ara mateix governa Espanya necessita aconseguir el govern a Catalunya al preu que siga".

Segons Puigdemont, Catalunya necessita "un concert econòmic propi no com a concessió perquè governen els uns o els altres, sinó perquè l'ha reclamat el poble de Catalunya a través del Parlament i l'ha ratificat en diferents eleccions". Per això, ha titllat d'"immoral" jugar "amb el benestar i el futur dels catalans com a moneda de canvi de beneficis per a un partit" i ha acusat els socialistes de pactar amb el PP per a tindre l'alcaldia de Barcelona i, al mateix temps, "oferir acabar amb una injustícia sols si es fa president" a Illa.

L'expresident català acaba el missatge amb un advertiment a Sánchez: "Els pròxims pressupostos generals de l'Estat han de parlar molt clar si volen comptar amb el nostre suport. Sobretot cal mirar amb lupa el grau d'execució pressupostària. Perquè normalment el que et donen d'una banda —nou model de finançament— t'ho lleven per un altre —no execució de les inversions pressupostades—. I ja vam avisar de quines eren les condicions".

També et pot interessar

stats