Puig: “La tornada a la normalitat ha d’incorporar mirades diferenciades per territoris, edats i activitats econòmiques”

El cap del Consell anuncia la creació d’un grup interdisciplinari de veus expertes que farà propostes sobre el desconfinament.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la seua compareixença en el Palau de la Generalitat
El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la seua compareixença en el Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, vol que la tornada cap a una nova normalitat tinga en compte “mirades específiques i globals”, i en aquest sentit, incorpore mesures generals i comunes per a tot l’estat, però també d’altres amb “un accent diferenciat des del punt de vista geogràfic, per edats i activitats econòmiques”.

Així li ho ha traslladat aquest diumenge al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió telemàtica setmanal que mantenen les presidències autonòmiques. “La pandèmia no actua igual en tots els territoris ni l’eixida del confinament pot ser la mateixa per a tots els negocis”, ha dit Puig. “Fins ara, la resposta a la crisi ha sigut unitària, però quan comence la desescalada hem de veure altres factors”.

En aquest sentit, el cap del Consell ha anunciat la creació d’un grup interdisciplinari de veus expertes que farà propostes en clau valenciana per avançar cap a aquesta transició. Integraran l’equip investigadors científics que ja treballen amb la Conselleria de Sanitat i alguns instituts científics, però també especialistes en economia.

Per uns Pactes de la Moncloa i un 'pla Marshall'

Puig ha defensat que la tornada a la normalitat ha de fer-se "des de l’acord polític i institucional" de tots els partits, comunitats autònomes, ajuntaments, sindicats, empreses i agents socials i s’ha mostrat partidari d’uns Pactes de la Moncloa que ajuden a la reconstrucció econòmica i social del país.

També ha reiterat la necessitat que la Unió Europea actue per ajudar tots els seus membres i que aquesta ajuda puga arribar al país, les comunitats autònomes i les empreses per a poder pagar totes les despeses que ha provocat el coronavirus.

En aquest sentit, Puig ha felicitat el president Pedro Sánchez per la seua gestió de les negociacions amb Europa i li ha transmés que cal perseverar en la segona etapa de les decisions de gestió de la crisi sanitària a Europa, concretament en el Consell Europeu que se celebra el pròxim 23 d’abril, on ha assegurat que Sánchez acudeix a defendre el 'pla Marshall' "amb el suport de totes les comunitats autònomes".

Tests ràpids i mascaretes

El cap del Consell també ha informat que la Generalitat té ja 88.000 tests ràpids i n’està esperant 80.000 més. Seran repartits entre el col·lectiu de professionals de la sanitat i el sector sociosanitari i les forces i cossos de seguretat de l’Estat.

A més, ha recordat que s’han d’entendre com un instrument més en l’acció contra la pandèmia, però que "ni un test ni una mascareta és una vacuna", ha recordat el president, abans de comentar que cal molta prudència en l’ús dels instruments de prevenció.

Pel que fa a les mascaretes ha explicat que no hi ha consens científic i que, de moment, només cal posar-se-la als espais on s’ha dit que són útils, com ara el transport públic. El govern farà els esforços necessaris per a aconseguir-ne i repartir-ne, i també donar les instruccions perquè s’utilitzen de manera adequada.

També et pot interessar

stats