Puig i Lambán preparen un congrés a Saragossa per a reclamar la descentralització de l’Estat

La reunió bilateral no està definida encara i no se n'ha concretat ni el temari ni la data

Puig i Lambán en una imatge d'arxiu
Puig i Lambán en una imatge d'arxiu

Els presidents de la Comunitat Valenciana i l’Aragó, Ximo Puig i Javier Lambán, juntament amb el centre d’investigació econòmica i social Funcas, estan preparant un congrés a Saragossa, sense data encara tancada, per a reclamar la descentralització de l'Estat.

L'objectiu d'aquesta jornada, segons fonts de l'executiu aragonés, és obrir el debat per a un repartiment més equilibrat de les institucions de l'estat espanyol. Des del govern valencià confirmen que hi ha hagut diverses converses, però que la convocatòria d'una reunió bilateral entre Lambán i Puig no està definida encara i no s'ha concretat el temari.

La idea sobre la desconcentració de l'Estat va partir del president del Consell Econòmic i Social, Antón Costas, i l'han feta seua Puig i Lambán. De fet, ja van llançar aquesta proposta a Saragossa en la Festa de la Rosa dels socialistes aragonesos prèvia a les eleccions autonòmiques de maig de 2019.

Lambán va defensar llavors un segon procés de descentralització que porte al fet que Saragossa, igual que altres ciutats del país, compartisca la capitalitat amb Madrid i puga acollir agències o institucions. Així, el cap de l’executiu aragonés aposta per “cocapitalitats”. 

El govern espanyol entén que el procés de descentralització o desconcentració de seus de l'Administració General de l'Estat fora de Madrid és un nou element en la lluita contra la despoblació del territori.

També et pot interessar

stats