El Botànic demanarà descentralitzar institucions de l'Estat entre crítiques de l'oposició per voler "molestar Madrid"
Les Corts voten dijous una esmena del PSPV que reclama al govern espanyol estudiar les conseqüències fiscals pel "privilegi" de ser la capital d'Espanya
El PSPV ha presentat una proposició no de llei (PNL) en les Corts per a la descentralització d'institucions de l'Estat. El document, que eixirà avant dijous amb el suport dels altres dos socis del Botànic —Compromís i Unides Podem— insta el govern espanyol a impulsar el trasllat d'organismes des de la capital, Madrid, a les autonomies. També reclama que el Senat es convertisca en una "cambra territorial i representativa de les comunitats autònomes", una aportació que s'incorpora després de transaccionar parcialment una esmena del grup liderat per Pilar Lima. L'oposició en bloc (PP, Ciutadans i Vox) ha criticat la proposta en considerar que només busca "molestar Madrid".
La iniciativa socialista també demana que s'estudien i comparen les conseqüències fiscals que té per a Madrid el "privilegi" de ser la capital de l'Estat, i que es realitze una comparativa dels processos de descentralització de les autonomies. També ha instat l'executiu estatal a cedir les competències de Rodalia a la Generalitat amb el finançament necessari.
En l'esmena que ha presentat Unides Podem a la PNL demanen al govern de Pedro Sánchez que pose en marxa una reforma constitucional per a incloure en la Carta Magna els criteris del finançament autonòmic. També inclou altres qüestions com ara la modificació de l'article 135, que "constitucionalitza el neoliberalisme" i canvis en el paper del Senat perquè exercisca com "una autèntica cambra de representació territorial". Aquest últim punt, juntament amb els articles referits a les necessitats de finançament per a la Comunitat Valenciana, són els que han obtingut el consens necessari per a incorporar-se al text de la proposta del PSPV.
La síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, ha criticat durant la defensa de l'esmena del seu grup les "posicions insolidàries com les d'Ayuso" que exerceixen "polítiques fiscals individualistes" i "greuges comparatius entre regions". Compromís ha avançat que donarà suport a la PNL, que es votarà aquest dijous.
PP, Ciutadans i Vox hi votaran en contra
Els tres grups d'oposició parlamentària han criticat en bloc la proposta acordada pel Botànic. El diputat del PP José Antonio Rovira l'ha descrita com una "PNL que busca molestar a Madrid" perquè "Isabel Díaz Ayuso no és una xinesa, sinó un pedrot en la sabata de Pedro Sánchez".
Des de Ciutadans, Emigdio Tormo ha criticat el tripartit del Botànic perquè hi ha "dues comunitats autònomes privilegiades —País Basc i Navarra— i contra elles no diuen absolutament res". A més, ha negat l'existència de dúmping fiscal de Madrid perquè, segons ha assegurat, és l'autonomia que més aporta al sistema de finançament.
Per part de Vox, José María Llanos ha rebutjat la proposta amb l'argument que "el millor lloc perquè estiguen situades les institucions és el centre d'Espanya", perquè "Espanya és radial". Així, ha acusat el govern valencià de "voler sotmetre organismes nacionals a les seues polítiques d'immersió lingüística".
Durant la rèplica, el síndic Manolo Mata ha asseverat: "A Madrid es viu pitjor que a la Comunitat Valenciana", ja que les "baixades d'impostos" fan, al seu judici, que la gent "visca pitjor" i "haja d'emprar molt de temps per a arribar als llocs".