Puig demanarà al Comité de les Regions la suspensió temporal de les patents perquè hi arriben més vacunes

El president de la Generalitat insta a buscar alternatives per a aconseguir una vacunació “massiva” i “ràpida”. 

Una sanitària transporta una safata plena de xeringues per a administrar les vacunes contra la Covid-19
Una sanitària transporta una safata plena de xeringues per a administrar les vacunes contra la Covid-19 / Reuters

El president de la Generalitat, Ximo Puig, demanarà al Comité Europeu de les Regions que es revise l’actual sistema de patents, amb la suspensió temporal de les patents de les vacunes contra el coronavirus o bé, que els països europeus busquen una altra iniciativa que “permeta la independència total dels laboratoris i la inseguretat jurídica”, per exemple, a través de “fórmules de compensació”. 

Per a Puig, la solució a l'escassetat de vacunes que està patint Europa passa per alguna d’aquestes alternatives, que proposarà al president del Comité Europeu de les Regions, Apostolos Tzitzikostas. En opinió del cap del Consell, alguna d’aquestes alternatives permetria incrementar les dosis disponibles. 

El mateix Puig denunciava aquesta setmana que la distribució de les vacunes per a pal·liar els efectes de la Covid-19, en una quantitat inferior a la planificada inicialment, està frenant el ritme d’immunització de la població. 

Contactes amb altres representants europeus

Per aquesta raó, el cap del Consell proposarà al Comité Europeu de les Regions una actuació conjunta orientada a “buscar solucions que permeten revisar els mecanismes de protecció intel·lectual i de patents”. Fonts del govern autonòmic han confirmat que Ximo Puig ja ha tingut contactes amb representants d’algunes regions europees per a manifestar-los la seua preocupació. 

El president de la Generalitat traslladarà la seua petició, a través d’un escrit, al president del Comité Europeu de les Regions, Apostolos Tzitzikostas. Puig també apel·la a les principals institucions comunitàries (el Consell, el Parlament i la Comissió Europea, a més del Comité Econòmic i Social Europeu) perquè busquen alternatives per a avançar cap a “una vacunació ràpida i universal”. 

Per al president de la Generalitat, “cal obrir ja aquest debat” i treballar perquè se suspenguen temporalment les patents que tenen els laboratoris o perquè es busquen fórmules de compensació que respecten els drets dels laboratoris i disposen de seguretat jurídica. 

“Davant de situacions extraordinàries i d'emergència, es necessiten solucions extraordinàries i d'urgència”, ha destacat Ximo Puig. “Ni el mercat, ni la burocràcia poden ser un obstacle per a la ciència i la salut davant d'una pandèmia global”, ha afegit el cap del Consell.

També et pot interessar

stats