Puig demana al Comité de Regions de la UE suspendre les patents de les vacunes anti-Covid

"Hem de posicionar-nos contra tres perills: el nacionalisme de les vacunes, el mercantilisme i la paràlisi de la burocràcia"

Vials de la vacuna de Pfizer-BioNTech contra la Covid-19
Vials de la vacuna de Pfizer-BioNTech contra la Covid-19 / Reuters
06 de maig 2021 - 12:12

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat aquest dijous al Comité de les Regions de la UE la suspensió de manera temporal de les patents de les vacunes contra la Covid-19, així com arbitrar els mecanismes que asseguren "solucions estables" per al lliurament de les dosis.

"La vacuna és el principal actiu per a superar la pandèmia i estem obligats amb tots els mitjans al nostre abast a accelerar el ritme de vacunació", ha defensat Puig durant la intervenció davant el comité europeu per videoconferència, i ha recordat que més de 60 excaps d'estat, cent premis Nobel i aquest dimecres també el president dels Estats Units, Joe Biden, han demanat la liberalització de les patents de la vacuna.

El president ha lamentat que la pandèmia "ha provocat malaltia i un immens dolor i la major crisi econòmica després de la Segona Guerra Mundial", i davant aquesta situació, "esperar no és una opció".

Puig ha manifestat que les regions europees "hem de posicionar-nos contra tres perills: el nacionalisme de les vacunes, el mercantilisme i la paràlisi de la burocràcia", com ja va demanar fa un mes per carta al comité.

Ha advertit a més que "els vaivens i la incertesa" sobre el lliurament de les dosis de les vacunes "s'han d'acabar" i s'han d'arbitrar mecanismes per a assegurar solucions "estables", com una "major capacitat de fabricació i de distribució".

Per a això, ha demanat al Comité de Regions que contemple "totes les opcions", la primera, la suspensió temporal de les patents, una petició aprovada el mes de febrer passat pel ple del govern valencià i que va elevar a la UE.

Puig proposa una altra opció, "compensar econòmicament les empreses farmacèutiques si opten per les llicències obligatòries", com una decisió "ètica" i "més eficient" per a protegir la investigació davant una possible nova pandèmia.

De la mateixa manera, exigeix la "cooperació entre empreses farmacèutiques" que ajude a augmentar la producció, mitjançant la col·laboració entre innovadors i productors que tenen instal·lacions aprovades.

"És imprescindible que les institucions comunitàries intensifiquen al màxim aquesta via, que no siga una qüestió voluntària entre les empreses", ha asseverat.

"Aquesta pandèmia encara no s'ha acabat", ha afegit Puig, i "necessitarem milers de milions de vacunes a l'any per a la població mundial".

"En aquest món globalitzat no estarà ningú segur fins que estiguem tots segurs i cada dia que passa sense que el Brasil, l'Índia o Àfrica estiguen protegides hi ha una bomba latent de possibles mutacions que retarden l'eixida definitiva" de la crisi, ha continuat.

El president de la Generalitat ha defensat que Europa "és solidària i és l'hora de demostrar-ho i de fer història" per "decència i per intel·ligència".

Al seu parer, la UE ha de reduir la dependència d'instal·lacions de països tercers i augmentar la capacitat de producció de medicaments, capacitar regions europees en l'accés a materials per a fabricar vacunes i crear el coneixement necessari per a investigar, desenvolupar i distribuir, ja que "només així reforçarem l'autonomia estratègica d'Europa".

"Ni la burocràcia ni l'interés de les grans empreses poden ser un obstacle per a l'objectiu superior: una vacunació universal ràpida", que és hui "el gran desafiament", ha acabat Puig, que s'ha mostrat convençut que "som a temps de pal·liar aquest drama humà".

També et pot interessar

stats