Puig considera que l'impost a les grans fortunes evitarà el dúmping fiscal i insisteix en la seua proposta

El president dialogarà amb els grups del Botànic que reclamen l'increment d'alguns impostos a les rendes altes, però afirma que es manté la línia fonamental de la reforma fiscal

El cap del Consell, Ximo Puig
El cap del Consell, Ximo Puig / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, considera que l'impost a les grans fortunes que ha plantejat el govern espanyol evitarà el dúmping fiscal entre comunitats autònomes i ha defensat la seua proposta de rebaixa d'impostos a les rendes inferiors a 60.000 euros.

Els socis del Botànic volen que les seues propostes estiguen incloses en la reforma fiscal presentada per Ximo Puig. Compromís i Unides Podem reclamen que s'incrementen alguns impostos a les rendes més altes.

Ximo Puig diu que està obert al diàleg amb els grups parlamentaris, però ha deixat clar que no vol canviar una coma de la proposta i es manté la línia fonamental de la reforma. Defén que la seua proposta servirà per a ajudar les famílies amb més dificultats i també les empreses perquè continuen creant ocupació. La línia filosòfica és ben clara: "Instruments fiscals per a fer política social".

Així, ha remarcat que la Generalitat busca "ajudar les famílies amb més dificultats i les classes mitjanes" i ha assenyalat que es preveu que es mantinga aquesta qüestió. "En fiscalitat cal intentar improvisar poc", ha agregat.

Puig defén l'"estabilitat" i "projecte polític" del Botànic

El president ha defés l'"estabilitat i la capacitat de desplegar un projecte polític" de la Generalitat i ha assegurat que "la Comunitat Valenciana no està pensant en eleccions".

Segons Puig, l'objectiu ara és com ser "útils als ciutadans, famílies i empreses", així com a "executar ràpidament el pressupost, aprovar el nou i ser útils en la batalla contra la inflació".

Compromís vol reduir el límit i gravar les rendes altes

Compromís planteja que la reforma fiscal vaja més enllà perquè les rendes més altes paguen més impostos i les més baixes s'hi vegen beneficiades. Demanen que els beneficis fiscals anunciats per Puig siguen per a rendes inferiors a 50.000 euros en compte de 60.000, així com incloure un nou tram entre 150.000 i 200.000 euros.

El diputat Carles Esteve ha declarat que és necessari que les rendes altes "paguen una mica més i facen un xicotet esforç perquè la gent més humil puga tindre garantits els serveis".

Paral·lelament, es mostra en contra de la mesura anunciada per Puig d'establir una deducció fiscal de 100 euros en les hipoteques per a rendes de fins a 30.000 euros, en considerar que es pot convertir en "un café per a tots". Per a Compromís, seria més efectiu repartir ajudes o transferències. Insisteix a més en la seua proposta de crear un impost per a les begudes ensucrades

Unides Podem vol millorar la progressivitat sense perdre recaptació

Des d'Unides Podem, Ferran Martínez s'ha mostrat d'acord amb "qualsevol proposta que tracte de millorar la progressivitat sense perdre recaptació". Ha assegurat que les tres forces del govern van en aquesta línia i ha confiat que la negociació fructificarà en "la forma més adequada de fer-ho" i al més prompte possible, ja que hi ha "diàleg permanent" en el si del tripartit.

El PP adverteix que la reforma és "invisible"

Per part de l'oposició, el diputat del PP Rubén Ibáñez ha criticat que els socis del Botànic "encara estan discutint perquè no saben com aplicar els anuncis de Puig", a qui ha tornat a retraure el seu "ximoanunci" d'una reforma "invisible" perquè ni s'ha concretat ni s'ha negociat.

Ha lamentat així que "els valencians seguiran fins a desembre com a mínim amb els tipus de l'IRPF més alts de tot Espanya" i ha acusat el líder del PSPV d'optar pels anuncis i la "verborrea" en lloc de propostes eficaces.

També et pot interessar

stats