Puig assegura que els expedients de les energies renovables tiraran avant: "Ho garantisc jo"

La Generalitat es marca el 25 de gener com a límit per a resoldre els tràmits i reunirà la setmana que ve les tres conselleries implicades

Planta fotovoltaica (arxiu)
Planta fotovoltaica (arxiu) / Europa Press

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest dimecres que tots els expedients per a la implantació de plantes fotovoltaiques a la Comunitat Valenciana "tiraran avant" en el termini previst, a pesar de "les mirades diferents" i "les disfuncions" que pot haver-hi dins del Consell respecte a les energies renovables. "Ho garantisc jo", ha remarcat, després d'anunciar que la setmana vinent mantindrà una reunió amb les conselleries implicades en l'assumpte: Medi Ambient, Economia i Política Territorial. 

El mandatari ha contestat així aquest dimecres a preguntes dels mitjans de comunicació sobre les diverses postures dins Consell i la possibilitat que els enfrontaments interns en Compromís puguen bloquejar la concessió de llicències per a les plantes fotovoltaiques abans del 25 de gener, la data límit que s'ha marcat la Generalitat. És aleshores quan els projectes han de tindre la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) que tramita el govern autonòmic per a no perdre els avals rebuts.

Puig ha incidit que hi ha "una única posició" en el Consell, que és "complir" el termini del 25 de gener i "una ambició col·lectiva d'aconseguir la màxima sobirania energètica i la descarbonització el 2030". "Pot haver-hi mirades diferents en un moment determinat, però el que és bàsic és que tenim un objectiu comú i és que el 25 de gener estiguen tots els expedients resolts", ha subratllat.

També ha assenyalat que va demanar un informe a la Universitat Politècnica de València (UPV), que ja està finalitzat, i ha anunciat una nova reunió amb l'entitat acadèmica per a avançar en un pacte verd per l'energia que proporcione sobirania energètica i descarbonitze. "Vull un pacte per l'energia, i un pacte per l'energia en aquests moments només pot ser verd perquè no hi ha un planeta B alternatiu", ha remarcat. En aquesta línia, ha mantingut que "la discussió sobre si renovables sí o renovables no, ja no té sentit: és renovables sí o sí".

Així, ha destacat que l'autoconsum i les comunitats locals "són fonamentals", però també veu necessari que hi haja "plantes fotovoltaiques i eòliques més grans per a subministrar l'energia que necessiten les ciutats i la indústria".

La polèmica va esclatar dilluns en conéixer-se l'informe desfavorable que l'Ajuntament de Sagunt ha emés sobre la ubicació de la futura planta fotovoltaica que va associada a la gigafactoria de Volkswagen, per l'impacte que tindrà en el territori. L'episodi és una mostra més de la distància existent en matèria d'energies renovables entre els socis del Botànic, especialment PSPV i Compromís. Puig, no obstant això, va recordar dimarts que el document no és vinculant i que la tramitació de la planta continua avant en els terminis previstos. 

També et pot interessar

stats