El PSOE augmenta el marge amb el PP i Unides Podem es manté com a tercera força, segons el CIS

El baròmetre de novembre atribueix els mateixos vots als socialistes, però apunta una caiguda de punt i mig per als populars

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Si les eleccions generals se celebraren ara, el PSOE les guanyaria folgadament. És la conclusió del baròmetre d'opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de novembre, que amplia la distància dels socialistes respecte del principal partit de l'oposició i la situa en cinc punts. L'enquesta atribueix el mateix percentatge en l'estimació de vot al PSOE que fa un mes, 32,7%, però baixa en punt i mig la dels populars fins al 27,2%. 

La tendència arreplegada pel CIS és clarament favorable per als de Pedro Sánchez, que recuperen terreny davant els d'Alberto Núñez Feijóo i agafen avantatge. Al juliol el PP va arribar a superar al PSOE per primera vegada en la legislatura en intenció de vot, i amb un marge de dos punts. Un impuls que ara sembla haver-se desunflat i que manté vives les expectatives socialistes, d'acord amb la radiografia electoral del baròmetre. 

No obstant això, en intenció de vot directa, sense l'anomenada cuina del CIS, la distància entre el PSOE i el PP es retalla a 1,6 punts. Un 22,4 % dels enquestats assegura que votaria als socialistes si ara se celebraren comicis generals, davant d'un 20,8 % del PP.

Resultats del baròmetre del CIS de novembre
Resultats del baròmetre del CIS de novembre / À Punt NTC

El que puja en l'últim mes, segons el CIS, és Vox, que es recupera lleugerament després de la desfeta i arriba al 10,1% —a l'octubre tenia 8,8% dels vots estimats—. L'impuls que reflecteix l'enquesta per al partit d'ultradreta no és suficient per a superar Unides Podem, que es manté en tercer lloc, tot i que es deixa cinc dècimes des d'octubre, amb un 12,2% dels sufragis. 

D'altra banda, Compromís — dins de la coalició Més País— reflota quatre dècimes fins a l'1,5% en estimació de vot, mentre que Ciutadans continua en declivi i es deixa dues dècimes, 2,5%. 

L'enquesta es basa en entrevistes telefòniques realitzades del 2 al 12 de novembre, després del trencament de les converses per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i quan començava a créixer la polèmica per la derogació del delicte de sedició que es va aplicar als líders del procés independentista del 2017. I una setmana abans que es coneixeren les rebaixes de condemnes per delictes sexuals arran l'aplicació de la coneguda com a llei del només sí és sí.

El 39% culpa el PP de la falta d'acord per a renovar els òrgans judicials

El CIS també revela que el 39% de la població espanyola, pràcticament quatre de cada deu, veuen el PP com al principal responsable pel fet de no haver aconseguit tancar un acord en les negociacions sobre el CGPJ i el Tribunal Constitucional. Per contra, el 21% tira les culpes al PSOE, un percentatge que baixa pràcticament a la meitat de persones. L'enquesta, que introdueix aquesta qüestió fora de les que són habituals, revela a més que un 19% atribueix la responsabilitat de la falta de consens als dos partits per igual.

El 27 d'octubre passat el Partit Popular va suspendre la negociació per a la renovació del CGPJ, que fa ja quasi quatre anys que està en funcions, amb l'argument que el president del govern, Pedro Sánchez, mantenia la intenció de reformar el delicte de sedició.

També et pot interessar

stats