El CIS dispara l'estimació de vot del PSOE, amb quatre punts d'avantatge sobre el PP

Els socialistes arriben fins al 32,7%, la seua cota més alta de la legislatura. En tercera posició repeteix Unides Podem, amb un 12,7%, mentre que Vox baixa al 8,8%

El secretari general del PSOE i president del govern, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
El secretari general del PSOE i president del govern, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu / Ismael Herrero (Efe)

El baròmetre d'opinió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes d'octubre, que s'ha publicat aquest dilluns, eleva l'estimació de vot del PSOE fins al 32,7%, 3,5 més que al setembre.

És la seua cota més alta de la legislatura i torna a situar els socialistes al capdavant amb un avantatge de quatre punts sobre el PP, que es queda en un 28,7%, dues dècimes més que en l'anterior enquesta.

En tercera posició repeteix Unides Podem, que baixa lleugerament, amb un 12,7%. Vox continua la seua senda descendent des de l'abrupta eixida de Macarena Olona, i perd 1,5 punts en un mes, de manera que baixa de la barrera del 10%, amb un 8,8% dels sufragis.

Compromís i Més País cauen huit dècimes en un mes

L'estimació de vot per a Compromís i Més País ha caigut huit dècimes durant l'últim mes fins a l'1,1% del total dels sufragis, segons el CIS.

En concret, les dues formacions perden tres dècimes quant a intenció directa de vot (d'1,1 a 0,8) i huit respecte a l'estimació de vot (d'1,9 a 0,8).

Els ministres perden suport i ningú del govern de Sánchez aprova

Pel que fa a la valoració de líders, cap polític arriba a l'aprovat. El president del govern, Pedro Sánchez (4,47 punts) s'avança al president del PP, Alberto Núñez Feijóo (4,42), i la pitjor nota d'aquest baròmetre és per al líder de Vox, Santiago Abascal (2,74).

La valoració dels ministres del govern de coalició pateix una reculada generalitzada en l'última enquesta del CIS i, per primera vegada des de març de 2020, cap arriba a l'aprovat.

La millor valorada és la ministra de Defensa, Margarita Robles, amb una nota mitjana de 4,98 punts, seguida de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, d'Unides Podem (4,92), i la vicepresidenta primera i ministra d'economia, Nadia Calviño (4,85).

La pitjor nota la té la responsable de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra (3,42). En el penúltim lloc empaten Irene Montero (Igualtat) i Diana Morant (Ciència), totes dues amb 3,57 punts.

El 71,2% vol que els impostos siguen igual en totes les comunitats

El 71,2% per cent dels espanyols és partidari de l'harmonització fiscal perquè tots els contribuents paguen els mateixos impostos amb independència de la comunitat autònoma en la qual residisquen, segons es desprén del baròmetre corresponent al mes d'octubre.

A més, el 80,3% subscriu l'afirmació que han de pagar més impostos "els que més riquesa tenen", mentre que hi ha un 16,1% que no comparteix aquesta tesi.

Creix la preocupació per la crisi i el 73% considera que l'economia va malament

La crisi econòmica repeteix com el primer problema d'Espanya en el baròmetre del CIS, on s'anota 4,4 punts més que en el mes anterior i arriba al 44,1% d'esments. L'augment de la preocupació per la situació econòmica també queda patent amb l'increment de més de quatre punts dels qui consideren que va malament o molt malament, que ja superen el 73%.

En l'enquesta, l'atur segueix com a segon problema del país, amb un 29,2% d'esments, seguit pels problemes polítics, que s'anoten un 19% d'esments.

També et pot interessar

stats