El PP suspén les negociacions amb el govern per a renovar el CGPJ

Esgrimeix la reforma dels delictes de sedició, rebel·lió i convocatòria de referèndum il·legal com a argument, mentre que el PSOE insta Feijoó a complir la Constitució

Sánchez i Feijóo, aquest dilluns
Sánchez i Feijóo, en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

El Partit Popular ha decidit aquest dijous de vesprada suspendre les negociacions amb el PSOE per a renovar el Consell General Poder Judicial (CGPJ), segons ha informat el partit en un comunicat.

El PP indica que el president del partit, Alberto Núñez Feijoó, i el president del govern, Pedro Sánchez, han mantingut aquesta vesprada una conversa telefònica per a actualitzar l’estat de la negociació. Feijoó ha recordat a Sánchez que l’acord encara estava obert en diversos assumptes rellevants i imprescindibles per al seu partit, malgrat que el president del govern haguera anunciat que l’acord estava fet. 

Una de les quals és la reforma del Codi Penal per a rebaixar les penes de delicte de sedició, que Sánchez ha confirmat que està en la seua agenda i a la qual no pensa renunciar. Des del PP consideren una “incongruència insalvable” pactar el reforçament de l’estat de dret al mateix temps que es pacta amb altres partits desprotegir-lo. Assenyalen que les persones amb causes obertes pel delicte de sedició, ja poden veure les seues penes reduïdes amb l’única condició del penediment i el compromís de no reincidir. Per tant, els sembla que la decisió de reformar el Codi Penal en aquest sentit només pot obeir a dos motius: “o exigències de l’independentisme o a la vocació de paralitzar un acord per a despolititzar la justícia que estava molt avançat i sembla no convéncer el govern”. 

Assenyalen que el seu és un partit d'estat que no anteposa l'interés general a l'interés personal o partidista, continua el comunicat. I per això consideren que “anunciar de manera solemne un acord que encara no existeix, modificar oralment i en els mitjans un criteri manifestat de manera contrària durant les negociacions, o confirmar que el Codi Penal és una eina que s'està disposat a entregar a l'independentisme no és acceptable”.

A més, asseguren que la seua vocació d'acord és tan ferma com la seua convicció que no poden continuar avançant mentre el president Sánchez no aporte prou garanties que no continuarà usant tots els poders de l'Estat per a facilitar el camí a aquells que volen combatre'l.

En aquest sentit, indica el comunicat, Feijoó ha oferit a Sánchez abordar junts qualsevol reforma del Codi Penal que afecte els delictes de rebel·lió i sedició i la tipificació del delicte de convocatòria d’un referèndum il·legal, “tal com Sánchez va prometre als espanyols quan es va presentar en les últimes eleccions”.

Les converses queden suspeses “fins que el PSOE decidisca si en l'àmbit institucional vol avançar amb un partit constitucionalista com el Partit Popular”, conclou el comunicat. 

El PSOE insta Feijóo a complir la Constitució

En un altre comunicat de premsa, el Partit Socialista ha manifestat que lamenta que el Partit Popular trunque les negociacions una vegada més quan l’acord estava enllestit i preparat per a signar-se.

Consideren que la crisi institucional en un poder de l’Estat que està provocant el PP és molt greu i està danyant el funcionament normal de la justícia i la reputació d’Espanya a la Unió Europea. 

En el comunicat expliquen que ha sigut Sánchez qui ha telefonat a Feijóo per a formalitzar un acord que ja estava negociat i enllestit per a signar-se, i que el líder del PP ha utilitzat “una nova excusa” per a bloquejar la renovació del CGPJ, “trencant així la negociació i incomplint la Constitució una vegada més”.

Assenyalen que Feijóo demostra una “absoluta manca d’autonomia política” perquè no resisteix les pressions de la dreta més reaccionària, i asseguren que el compliment de la Constitució no admet condicions ni xantatges. “L’agenda legislativa del govern no s'ha modificat en cap moment. I, per descomptat, no pot ser objecte d’intercanvi amb el compliment obligatori de la Constitució Espanyola”, conclou el comunicat. 

Unides Podem veu el PP sota pressió

Les reaccions no han tardat a arribar. Unides Podem ha considerat que el PP suspén les negociacions per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per pressions de "la dreta mediàtica". Així ho ha manifestat en Twitter el seu portaveu en el Congrés, Pablo Echenique, que ha ironitzat en dir que Feijóo "fa cas" a "la dreta mediàtica" per a no acabar com l'exlíder popular Pablo Casado que, ha afirmat, va acabar "decapitat en 48 hores pels poders mediàtics de dretes" després d'un "toc de corneta" d'Isabel Díaz Ayuso.

Per la seua banda, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, també en un missatge en Twitter, ha aplaudit la suspensió de les negociacions entre el PP i el PSOE, que ha qualificat de "maniobra infame", i ha insistit a defensar la proposta del partit taronja d'establir un sistema d'elecció en el qual "els jutges trien els jutges". 

També s'ha manifestat en la mateixa xarxa social el diputat de Més País al Congrés, Íñigo Errejón, que ha considerat la suspensió de les negociacions com "una altra bandada de Feijóo". I ha manifestat que el PP ha de deixar de segrestar les institucions i exigir un rescat a canvi perquè no són seues. 

També et pot interessar

stats