Els pressupostos del 2023 continuen avant després del rebuig a les esmenes a la totalitat

L’oposició diu que són els últims comptes que elabora un executiu "esgotat", mentre que el Consell defensa que és "el primer pressupost de la tercera legislatura botànica"

El Consell celebra la tramitació dels Pressupostos de 2023
El Consell celebra la tramitació dels pressupostos del 2023 / Inma Caballer (les Corts)

Els pressupostos de la Generalitat per al 2023 i la llei d'acompanyament prosseguiran la tramitació parlamentària després que s'hagen rebutjat aquest dilluns, gràcies als vots del Botànic, les esmenes a la totalitat de l'oposició.

Durant el debat dels huitens comptes del govern del Botànic, els grups de l’oposició —Partit Popular, Ciutadans i Vox— han dit que són els últims que elabora un executiu "esgotat", el temps del qual "s’ha acabat", i així es veurà en les eleccions de maig. Per la seua banda, els partits del Consell —PSPV, Compromís i Unides Podem— han defés que aquest és "el primer pressupost de la tercera legislatura botànica".

El conseller d'Hisenda, Arcadi España, ha exposat davant el ple de les Corts que aquests pressupostos, que inclouen 22.116 milions d'euros de despesa real, són "ambiciosos" i aporten "solucions a problemes reals". Entre les partides ha ressaltat que la Conselleria de Sanitat concentra el 29% del pressupost, que la reforma fiscal servirà per a millorar la progressivitat i la redistribució dels impostos i que es dedica el 40% a la província d'Alacant per "sensibilitat territorial".

España també ha valorat el projecte de llei de mesures fiscals, gestió administrativa i financera, conegut com a llei d'acompanyament, sobre la qual ha dit que "millorarà la vida dels valencians i valencianes". Tot seguit, ha reclamat un diàleg constructiu per a millorar-les.

L’oposició veu els comptes "apagats", "reiteratius" i "utòpics" 

Entre l'oposició, el diputat del Partit Popular Rubén Ibáñez ha rebutjat un pressupost "apagat, reiteratiu, derrotat". Ha acusat els consellers d'estar "esgotats i trencats", recordant les eixides en els últims mesos de Mónica Oltra en Igualtat, Ana Barceló en Sanitat o Mireia Mollà en Agricultura, i ha criticat tant la "desesperació electoral" del tripartit com el seu "egoisme polític".

Com a rèplica, el socialista José Muñoz ha denunciat la "pobresa intel·lectual" del PP per "no plantejar cap alternativa als pressupostos", que ha reivindicat com "els primers de la pròxima legislatura".  

Des de Ciutadans, Tony Woodward ha justificat l'esmena a la totalitat contra uns pressupostos "utòpics, buits i populistes" que suposen "la constatació d'un divorci del Botànic amb la realitat valenciana". Ha augurat així que seran els últims comptes d'aquest govern perquè "el seu temps s'ha acabat".

Carles Esteve (Compromís) ha rebatut aquestes crítiques afirmant que a grups com a Ciutadans els esperen "quatre anys més d'oposició" i que els huitens pressupostos botànics són ambiciosos i demostren el bon funcionament dels serveis públics.

Per la seua banda, la diputada de Vox Llanos Massó ha rebutjat els comptes i la llei d'acompanyament perquè, a parer seu, només serveixen per a "pagar les festes ideològiques" del Botànic amb una reforma fiscal "treta del barret". "On estan els socialistes que han d'estar regirant-se amb el que està passant?", s'ha preguntat sobre les "cessions a comunistes i independentistes".

Ferran Martínez (Unides Podem) ha descartat aquests arguments i ha convidat l'oposició a presentar esmenes parcials als pressupostos per a proposar el que defenen, com una baixada generalitzada d'impostos que, en la seua opinió, només provocaria retallades. "Tenim un govern que funciona", ha recalcat.

També et pot interessar

stats