El PP i Vox celebren el discurs "d'unitat" de Mazón, que l'oposició veu "buit i sectari"

El PSPV i Compromís retrauen la falta de referències a la violència de gènere i al canvi climàtic, i la normalització institucional de l'extrema dreta

D'esquerra a dreta i de dalt a baix, Miguel Barrachina (PP), Rebeca Torró (PSPV), Isaura Navarro (Compromís) i Joaquín Maria Alés (Vox)
D'esquerra a dreta i de dalt a baix, Miguel Barrachina (PP), Rebeca Torró (PSPV), Isaura Navarro (Compromís) i Joaquín Maria Alés (Vox) / À Punt NTC

Un discurs, dues visions contraposades. El pronunciament institucional del president Carlos Mazón ha sigut valorat de manera molt diferent pels grups del Consell i els partits de l'oposició. Les mateixes paraules que celebren PP i Vox, les han qualificades de discurs "buit" i "sectari" el PSPV i Compromís.

El síndic popular Miguel Barrachina s'ha confessat "orgullós" d'un president que considera que ha parlat per a tots i totes. I ha destacat les reivindicacions que ha fet de les necessitats del poble valencià (infraestructures, finançament) i dels principis de llibertat (cinc maneres diferents de ser valencians), igualtat (amb la resta d'Espanya), unitat i consens.

La referència a aquests valors també ha agradat en les files de Vox, que hi veu un bon punt d'arrancada per al govern de coalició que va començar el passat 19 de juliol. Joaquín Maria Alés considera que Mazón ha pronunciat un discurs "adequat al dia commemoratiu" i ha subratllat les referències del cap del Consell a escometre infraestructures com l'ampliació del port de València on seguint la línia del president, ha destacat que els polítics han de ser "facilitadors i no bloquejadors".

En els antípodes d'aquesta interpretació, per a Rebeca Torró (PSPV) ha sigut un discurs "sectari i buit de contingut, lluny del que representem els valencians i les valencianes". La síndica socialista s'ha mostrat preocupada pel "blanqueig de l'extrema dreta" de Vox i la "normalització" de la seua presència i plantejaments en les institucions de mans del PP, a què ha assegurat que no hi contribuiran des del grup socialista. "Veiem com ataquen la llengua i la cultura" ha advertit Torró, que ha culpat Mazón de complicitat en els retrocessos en drets i en la lluita contra la violència de gènere. Així mateix, ha qüestionat la crida a la unitat del cap del Consell, per haver deixat fora de l'acte amb les víctimes de la covid els responsables sanitaris del Botànic, que van gestionar la resposta a la pandèmia en terres valencianes.

"Buit de contingut i entregat a Vox", ha notat també el discurs de Mazón la diputada de Compromís Isaura Navarro. La portaveu valencianista ha criticat l'absència de referències a la violència masclista i al canvi climàtic en l'al·locució del cap del Consell. "Patim una emergència climàtica i sembla que al president de la Generalitat no li importa" ha dit Navarro, que ha interpretat de la part econòmica del pronunciament de Mazón l'evidència "que ha entregat el territori a l'especulació". També ha qüestionat la coherència del líder popular, "que ha parlat de llibertat, quan presideix un govern de la censura".

Batalla d'interpretacions del 9-O a les xarxes socials

Les formacions ja havien anticipat les seues diferències en la batalla de consignes que han lliurat en les xarxes socials. Contra el to institucional del PP, centrat estrictament en la part de celebració popular de l'efemèride, l'oposició ha exposat un discurs més reivindicatiu.

Amb l'etiqueta #AvançarDe9 el PSPV ha insistit en la necessitat d'un canvi polític, que considera "mereixen" els més de cinc milions d'habitants. Mentrestant, Compromís ha fet una crida a la resistència a la ciutadania, a què ha instat a "alçar-se de nou" i a no perdre l'esperança "perquè hem renascut tantes vegades de les nostres cendres que ja som indestructibles".

Des de X, l'antic Twitter, Vox ha reivindicat el Nou d'Octubre en clau històrica, com una "reconquesta" de València "de l'invasor musulmà" que és mostra d'un passat "grandiós i heroic".

També et pot interessar

stats