L'Ajuntament de València estudiarà accions legals si es paralitza l'ampliació del port per voluntat política

La delegada del Govern manté que no s'ha "variat ni un mil·límetre el full de ruta" i parla de "notícies falses" del PP

El port de València en una imatge d'arxiu
El port de València en una imatge d'arxiu / València Port

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha anunciat que el consistori estudiarà accions legals si es paralitza l'ampliació del port de València per voluntat política, perquè entén que podria haver-hi prevaricació.

Catalá s'ha pronunciat en aquests termes en declaracions als mitjans de comunicació en preguntar-li per la preocupació mostrada pels empresaris per la possible paralització de l'ampliació del port de València, presumptament utilitzada per Esquerra Republicana i Junts com a moneda de canvi per a facilitar la investidura de Pedro Sánchez a l'executiu.

"Estem aquests dies treballant els presidents de la Generalitat, de la Diputació i el consistori i no ho tolerarem —la paralització—. Si no, valorarem qualsevol acció o iniciativa. Si es paralitza per motius polítics, valorarem qualsevol acció legal perquè arribarem fins al final". I ha postil·lat: "Les administracions no poden boicotejar un projecte d'infraestructures per voluntat política i, si ho fan, podrien prevaricar. Per voluntat política no es paralitza res", ha subratllat.

Catalá ha afirmat que tenen una "sospita molt clara" que Esquerra Republicana i Junts estan posant aquesta qüestió per davant en la investidura de Sánchez. Interpel·lada per si aquesta informació és fefaent, ha respost: "Ens ha arribat per fonts que considerem que tenen credibilitat, i ens preocupa".

No tolerarem ser moneda de canvi perquè un grup minoritari de separatistes vulga minvar les possibilitats del Port de València en benefici del Port de Barcelona

"Jo ja vaig dir ahir", ha agregat, "que no ho tolerarem. Les administracions valencianes estem totes a una. Aquest poble no s'agenolla enfront de ningú i no tolerarem ser una moneda de canvi en la investidura perquè un grup minoritari de separatistes vulga minvar les possibilitats del port de València en benefici del port de Barcelona", ha asseverat.

Així, ha demanat: "Que competisquen els dos ports en condicions d'igualtat; que s'invertisca en el port de Barcelona, s'invertisca en el de València; que si s'autoritza l'ampliació del port de Barcelona, també el de València; i que competim en condicions d'igualtat".

Al seu parer, "posar pedres en el camí al port de València per a afavorir el de Barcelona i sotmetre al poble valencià a uns desitjos d'un grup minoritari per a una investidura em sembla el més fort i greu que pot viure aquest poble", ha subratllat.

Pilar Bernabé parla de "notícies falses del PP"

Preguntada per les declaracions de Catalá, la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha apel·lat al sentit comú i ha lamentat que el PP "faça gala del seu mestratge amb les notícies falses".

Bernabé ha apel·lat al sentit comú i a la responsabilitat dels responsables públics de la Comunitat, no sols com a delegada del govern, sinó també com a valenciana. "No puc deixar de sorprendre'm i, fins i tot, arribar ja a escandalitzar-nos per parlar d'alguna cosa que no ha succeït. No sé si el PP ha decidit seguir amb les seues aventures, amb les notícies falses com a solució a tots els problemes, però el que és evident és que el Govern d'Espanya no ha variat ni un mil·límetre el seu full de ruta. La posició respecte al port sempre ha sigut la mateixa i és que el desenvolupament és una qüestió irrenunciable i així és com segueix el govern, en aquesta posició", ha postil·lat.

Bernabé ha indicat que l'executiu ha fet els passos "per a anar avançant en el desenvolupament del port. El que no és possible és que qualsevol responsable o empresaris responsables de la comunitat o del país, mai posarien la seua empresa en l'ull de l'huracà sobre una qüestió que, a més, no és certa".

Al seu entendre, "qui realment fa xixines les expectatives i el progrés del port és qui l'usa amb finalitats partidistes i això fa el PP, que genera una bola que no existeix, fent gala del seu mestratge amb les notícies falses perquè és l'única explicació".

Per això, ha tornat a demanar "una mica de responsabilitat", "un mínim de responsabilitat de qui ha de gestionar aquesta comunitat i els interessos dels milers de famílies que treballen al port", ha insistit.

I s'ha preguntat: "Quanta més gent ha d'eixir a negar una cosa que no és certa? Ja han eixit els protagonistes, el govern ja ha manifestat la seua voluntat, que traguen de la confrontació una infraestructura tan important com és el port". "Si hi ha algú que vol fer alguna cosa pel port, que prenga nota i faça el mateix que fa el govern amb els 118 milions d'euros que ha invertit el 2023 amb els pressupostos generals o els més de 47 milions que porta invertits dels fons Next Generation. No es poden tapar vergonyes intentant atacar l'altre", ha asseverat.

També et pot interessar

stats