L'avís de Mazón: "Si en l'agenda oculta de la investidura va l'estrangulació del port de València, 'en peu alcem-se' es quedarà curt"

El Consell assegura no té confirmació, però sí "sospites", que els independentistes catalans han posat damunt la taula la paralització de l'ampliació, com denuncia l'empresariat

La consellera Merino i el president Mazón (arxiu)
La consellera Merino i el president Mazón (arxiu) / Rober Solsona (Europa Press)

El govern valencià promet "contundència" en la defensa del port de València després que l'empresariat valencià haja denunciat suposades pressions polítiques interessades contra l'ampliació de la infraestructura per a acontentar els partits independentistes catalans a canvi que donen suport a l'eventual investidura de Pedro Sánchez. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha advertit aquest dimarts que si es confirma que en "l'agenda oculta" de les negociacions del president en funcions amb Esquerra Republicana i Junts està "estrangular" el projecte, "això de 'valencians en peu alcem-se' [lletra de l'himne regional] es quedarà curt per al que posarem en marxa".

Preguntada sobre aquest assumpte, la portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, també ha sigut clara i ha indicat que, a pesar que el gabinet liderat pel popular Carlos Mazón no té la confirmació que Esquerra Republicana i Junts hagen demanat frenar l'ampliació del port de València durant les negociacions per a investir el socialista com a president del govern espanyol, "no permetran" que el recinte s'empre com a "moneda de canvi" per a recaptar els vots catalans.

En la roda de premsa posterior al ple setmanal del Consell, Merino ha aclarit que a hores d'ara no tenen "notícia fefaent" que els partits sobiranistes hagen posat sobre la taula la paralització del projecte, però sí "la sospita" arran de les informacions publicades en mitjans de comunicació. En aquest sentit, la portaveu de l'executiu autonòmic ha subratllat "la contundència d'aquest Consell en tot el relatiu a un tema tan important com és l'ampliació del port i la competitivitat del port i de la Comunitat". "No permetrem que es pose en dubte", ha assegurat.

I ha insistit: "No permetrem que el port de València siga una moneda de canvi, perquè ho és indirectament en aquestes negociacions en la cambra obscura per a aconseguir la investidura". A més, ha afegit que el tema "ve de lluny" perquè l'ampliació "ha estat en el punt de mira" i "s'han posat traves a l'evolució, a l'ampliació i a la consolidació d'aquest port com un referent del Mediterrani, com ha de ser". Ha rebutjat que s'afavorisca "uns territoris" amb "uns privilegis a canvi que uns altres isquen perjudicats".

Preguntada per les acusacions de la patronal valenciana, que atribueix a Sumar la paralització de l'autorització del projecte d'ampliació en el Consell de Ministres, i sobre la possibilitat de convocar una conferència de presidents autonòmics per a fixar una posició sobre debats territorials com aquest, Merino ha dit que no té coneixement sobre la celebració pròxima d'una cimera d'aquestes característiques. Però ha deixat clar que la Generalitat "reclamarà on faça falta que acaben les injustícies" cap a la Comunitat Valenciana. En aquest punt s'ha referit també a l'aigua, les ajudes a la ceràmica i el finançament autonòmic.

En la mateixa línia, també aquest dimarts, la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha assenyalat durant la inauguració d'Iberflora que el port de València "és una infraestructura essencial per al desenvolupament econòmic de la Comunitat Valenciana" i qualsevol mesura perjudicial "comptarà amb la més absoluta oposició" del govern valencià.

També et pot interessar

stats