Vora cinquanta acadèmics i experts demanen a Puig la paralització de l'ampliació del port de València

Diuen que no es pot afirmar “tan lleugerament” que comportarà beneficis sense tindre en compte l’impacte negatiu de reformes anteriors

Port de València
Port de València / APM Terminals Valencia

Al voltant de mig centenar d'acadèmics, veus expertes i professionals han donat el seu suport a una carta oberta dirigida al president de la Generalitat, Ximo Puig, demanant la paralització del projecte d'ampliació nord del port de València. L'escrit, presentat aquest dijous per registre d'entrada, està encapçalat per la presidenta de la Federació d'Associacions Veïnals de València, María José Broseta, i per altres dirigents veïnals de la ciutat.

Els signants defensen que "no es pot afirmar tan lleugerament que l'ampliació del port vaja a portar beneficis" per a l'economia, sense tindre en compte tots els costos que genera. A més, assenyalen que altres ampliacions anteriors ja han afectat negativament les platges, l'Albufera, l'horta i els barris mariners.

Consideren que aquestes obres en portaran unes altres, com l'ampliació dels accessos al port, que "es tractaran d'imposar com a inevitables", i adverteixen que, en cas de continuar avant, el projecte "augmentarà encara més uns costos que ja coneixem".

L'escrit destaca també que l'emergència climàtica i la crisi energètica exigeixen canvis en profunditat, no mesures a curt termini, així com "una clara concordança entre el renovat discurs ambiental i la pràctica diària".

Així mateix, assenyala que l'aspiració del port de competir amb altres instal·lacions del Mediterrani no es pot dur a terme “a qualsevol preu” i indica que es tracta d'un projecte privat que utilitza instal·lacions i recursos financers públics per a una activitat “difícilment qualificable com d'interés general".

A més, adverteix que el conflicte jurídic en curs pot acabar causant addicionals perjudicis a les arques públiques, i també una fractura innecessària en els governs local i autonòmic.

La carta oberta conclou demanant al president que sol·licite la paralització del projecte i promoga acords per a reconduir els recursos públics previstos cap a la millora de les xarxes de transport col·lectiu, tant a la ciutat de València com l'àrea metropolitana i el conjunt del territori valencià.

Entre les persones firmants, hi ha acadèmics i professionals, com Fernando Valladares, professor investigador del CSIC; l'ambientòleg Andreu Escrivà; l'economista Vicent Cucarella Tormo, la científica Odile Rodríguez de la Font, o Martí Domínguez, director de la revista Mètode. També la firmen catedràtics i catedràtiques de diverses universitats com Eulàlia Sanjaume, Joaquín Farinós, Josepa Cucó, Carmen Jordà, Valeriano Iranzo, Josep Lluís G. Mompart, Daniel Gil i Ernest Garcia, entre altres professors i professores de diverses disciplines.

Així mateix, l’escrit compta amb el suport de professionals del món de la cultura, com Rosana Pastor, Emili Piera i Alfons Cervera, així com d'altres professionals del món de la salut, l'arquitectura, l'enginyeria o l'urbanisme, entre altres disciplines.

També et pot interessar

stats