El PP registra la proposta perquè el Senat exigisca al Congrés que retire l'amnistia

Acusen Sánchez de tramitar una llei de manera fraudulenta, que usurpa les competències del Senat

Imatge d'arxiu del ple del Senat
Imatge d'arxiu del ple del Senat / Europa Press

El Partit Popular ha registrat la proposta perquè el ple del Senat aprove requerir al Congrés que retire la llei d'amnistia, per entendre que la tramitació provoca un conflicte d'atribucions, per ser "una reforma constitucional encoberta”.

Després del registre de la iniciativa, la portaveu del PP al Senat, Alicia García, ha responsabilitzat al govern de Pedro Sánchez d'aquesta situació, per "tramitar una llei de manera fraudulenta, que usurpa les competències del Senat".

La senadora del PP ha agregat que el seu partit no permetrà "els paranys" de Sánchez i ha assegurat, en un comunicat, que defensaran "les facultats del Senat i els drets de tots els espanyols". El text, presentat aquest dimecres en el registre, destaca que és evident que, d'acord amb els informes elaborats per la Secretaria General del Senat, els possibles motius d'inconstitucionalitat de la llei "són abundants i greus”.

Assenyala a més que “algunes d'aquestes apreciacions són coincidents amb les formulades pels lletrats adscrits a la Comissió de Justícia del Congrés", on es plantejaven dubtes sobre l'encaix de la proposició en la Constitució pel que "hauria de ser articulada a través d'una reforma" de la Carta Magna.

El PP recorda que l'informe de la Secretaria General del Senat indica que la cambra es troba "davant l'obligació formal de tramitar una iniciativa que s'ha autoqualificat com a llei orgànica, quan en realitat s'està tractant d'una reforma constitucional o d'una llei inconstitucional".

Això suposa per al PP “una invasió del poder constituent radicat" al Senat per part del Congrés, i "el desconeixement dels drets de representació política dels seus senadors i de tota la ciutadania”.

Els populars consideren a més que la intenció del PSOE d'optar per la via d'una llei orgànica en comptes de la d'una reforma constitucional per a presentar la norma ha sigut "esquivar que la possible oposició del Senat dins d'un procediment simètric entre totes dues cambres li impedira tirar avant”.

També et pot interessar

stats